Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlamentben 2024 áprilisában
Hirdetés

A Politico szerint az EU „dühöng” Orbán önjáró politikája miatt, de küszködik azzal, hogy miként is lehetne befolyásolni őt. A lap úgy látja, Orbán tudja, hogy meddig mehet el úgy, hogy ne legyenek annak valódi következményei.

A brüsszeli portál szerint Magyarország kapcsán Brüsszel „ugat, de nem harap”. Az EU-hoz delegált nemzeti nagykövetek találkozóján Ódor Bálint magyar EU-s nagykövetet kiosztották a kollégái, akik elítélték Budapest EU-elnökségének első napjait.

Bóka János, a magyar EU-ügyi miniszter szerint nincs is semmi látnivaló, Orbán moszkvai, pekingi és washingtoni útjai nem az EU képviseletében történtek, nem az uniós intézmények hatalmazták fel őt, nem az EU nevében zajlottak a találkozók.

A Politicónak nyilatkozó, kritikus diplomaták szerint viszont elmosódtak a határok, hogy Orbán önmagát vagy az EU-t képviseli-e ezeken a találkozókon. Egy megszólaló szerint a magyar EU-elnökség máris elveszítette a maradék bizalmat. Egy megszólaló szerint Magyarország „sárga lapot” kapott, de nem lehet kizárni egy későbbi „piros lapot” sem.

Korábban írtuk

A portál más tisztségviselőket is megszólaltat, akik szerint az EU valójában nem tud mit tenni, már nem lehet – és nem is lehetett – Magyarországtól elvenni az EU-elnökséget.

Egy uniós tisztségviselő Orbánról azt mondta a Politicónak:

„Okos. Pontosan tudja, meddig mehet el úgy, hogy ne kockáztasson azonnali büntetést.”

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.