A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lázadók támadásai a világkereskedelem egyhatodát áteresztő Szuezi-csatornát gyakorlatilag blokád alá vonták, több hetes késéseket és a költségek megugrását eredményezve a szállításokban.

Hirdetés

„Nincsen szükségünk újabb olyan, rajtunk kívül álló gazdasági válsághelyzetre, amely áremelkedéseket, drágulásokat okozna az európai piacokon” – figyelmeztetett.

„Ezért mi, magyarok is azt sürgettük az elmúlt időszakban, hogy éles, határozott fellépésre van szükség a Vörös-tengeren annak érdekében, hogy a tengeri áruszállítás szabadsága és biztonsága helyreálljon” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

A miniszter leszögezte, hogy a Pajzs nevű, görög, olasz és francia főszerepléssel megvalósuló művelet esetén lényeges a minél szorosabb együttműködés az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, hogy a tengeri teherszállítás újra kiszámíthatóvá váljon, és ne legyenek zavarok az ellátási láncokban, ahogy az látható volt több, Magyarországon működő vállalatnál is.

Tájékoztatása szerint a misszió költségvetését az első évre nyolcmillió euróban határozták meg.

Mindez azonban Szijjártó Péter szavai szerint nem lesz elegendő. „Ezért azt javasoltam, hogy az európai uniós tengeri misszió kiegészítéseként az Európai Békekeretből szánjunk finanszírozási forrást a jemeni parti őrség megerősítésére” – mondta.

„Egyúttal azt is javasoltam, hogy a húszikat minősítsük terrorszervezetté, hiszen teljesen világos, hogy terrortámadásokat követnek el, és Európa biztonságát is veszélyeztetik” – fűzte hozzá.