A tanács brüsszeli közleménye szerint az összeget az uniós szolidaritási alapból (EUSZA) fizetik ki, több mint 231,7 millió eurót előlegben. Az összegből 378,8 millió euró hozzájárulást kap Olaszország az Emilia-Romagna régióban 2023 májusában, valamint további 67,8 millió eurót a Toszkánában tavaly októberben és novemberben pusztító árvizek utáni helyreállításhoz. További 428,8 millió euró jut Szlovéniának, 5,2 millió euró pedig Ausztriának a tavaly augusztusi árvizek okozta károk enyhítéséhez.

Hirdetés

Görögországnak a tanács 101,5 millió euró támogatást hagyott jóvá a tavaly szeptemberi áradások helyreállítására, Franciaország pedig 46,7 millió euróhoz jut az Hauts-de-France régióban tavaly novemberben pusztító árvíz okozta károk helyreállításához.

A szolidaritási alap 2002-es létrehozása óta az Európai Unió több mint 8,6 milliárd eurót mozgósított 130 katasztrófa, köztük 110 természeti katasztrófa és 20 egészségügyi vészhelyzet okozta kár kezelésére 24 tagállamban, valamint segítette az unión kívüli Egyesült Királyságot, Albániát, Montenegrót, Szerbiát és Törökországot.

Korábban írtuk