Közleményében a politikus arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament gazdasági bizottságának (ECON) szocialista elnöke, Aurore Lalucq távol marad az Európai Unió gazdaságáról szóló egyeztetésről, mert azt Budapesten szervezik.

Hirdetés

Tájékoztatása szerint az ügy kapcsán írt, és az EP-képviselőknek küldött levelében kiemelte: „a baloldali elnök a legkevésbé demokratikusan, képviselőtársait megkerülve döntött a távolmaradásról. Ennek következtében az EP-nek nem lesz képviselete az ülésen, a képviselők nem jutnak hozzá a munkájukhoz nélkülözhetetlen információkhoz. Az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa (Ecofin) budapesti ülése egy magasszintű találkozó, ahol olyan, az emberek életét befolyásoló kérdésekről egyeztetnek, mint például az EU versenyképességének javítása. Felháborító, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselői ismét a magyar emberek érdekeit figyelmen kívül hagyva, hazánkat ócsárló kezdeményezést támogatnak, most éppen a távolmaradásra buzdítanak” – fogalmazott.

Győri Enikő emlékeztetett, hogy szeptember 13-14-én az uniós magyar elnökség keretében Budapesten ülésezik az Ecofin mellett az az Eurogroup, amelyet az uniós tagállamok, illetve az eurózóna gazdasági és pénzügyminiszterei alkotnak. Az EP hosszú évekig küzdött azért, hogy az ECON elnöke is helyet kapjon ezeken a találkozókon. Ettől az ellenőrzési jogától fosztja meg most Lalucq képviselő az EP-t – jegyezte meg.

A magyar politikus hangsúlyozta: „ezen nincs mit csodálkozni. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője meghirdette a magyar elnökség rendezvényeinek bojkottját, s erre biztatta szocialista képviselőtársait. Lalucq tehát az elvtársi összetartást előbbre helyezi, ahelyett, hogy az európai emberek életét nehezítő rossz uniós gazdasági helyzet megoldásával foglalkozna – hívta fel a figyelmet.

Korábban írtuk

”Az uniónak nincs vesztegetni való ideje, a munkát minden fórumon folytatni kell, hogy visszahozzuk a növekedést és a versenyképességet. Az ECON baloldali bizottsági elnöke képviselőtársainak magyarázattal, választóinak pedig elszámolással tartozik, hogy miért nem teszi a dolgát„ – hangoztatta közleményében a fideszes politikus.