Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a javaslat bemutatásakor elmonda, az uniós bizottság egységes jogiszabályt kíván bevezetni a korrupciós bűncselekmény minden fajtájára és a vonatkozó szankcióra vonatkozóan.

Ennek érdekében a korrupcióként üldözendő bűncselekmények definíciójának harmonizálását tűzte ki célul, amely nemcsak a vesztegetést, hanem a jogtagaln elsajátítást, a befolyással üzérkedést, a funkcióval való visszaélést, valamint a korrupciós bűncselekményekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás akadályozását és a jogellenes gazdagodást is bűntetendő cselekményként foglalná magában – tájékoztatott.

„Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját” – emelte ki a belügyi biztos.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a részleteket ismertetve elmondta: az új intézkedések megerősítik a végrehajtási eszközöket, nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és a feddhetetlenség kultúrájának kialakítására, amelyben – mint mondta – a korrupció semmilyen formája sem fogadható el. A szabályok növelik a természetes és jogi személyek büntetőjogi szankcióinak mértékét, harmonizálják a súlyosbító és enyhítő körülményeket – mondta az uniós biztos.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón közölte: az uniós bizottság hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyekben való nyomozást azáltal, hogy előírná a tagállamoknak: biztosítsák, hogy a bűnüldöző szervek és az ügyészek megfelelő vizsgálati eszközökkel rendelkezzenek a korrupció elleni küzdelemhez. Továbbá minimális szabályok bevezetését sürgeti az elévülésre vonatkozóan, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a korrupciós bűncselekmények bíróság elé viteléhez – közölte az uniós biztos.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő arról tájékoztatott, hogy az EU globális szankciós eszközrendszer bevezetésével kívánja büntethetővé tenni a világban bárhol feltárt súlyos korrupciós cselekményeket. A külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer segíteni fogja az EU olyan kulcsfontosságú célkitűzéseinek elérését, mint a béke megőrzése, a nemzetközi biztonság megerősítése, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítása és támogatása a világban – emelte ki. A „súlyos korrupciós tevékenységekben” érintettek vagyonuk befagyasztásával, kiutasítással, illetve uniós beutazás megtagadásával számolhatnak – tájékoztatott.

Az új jogszabályok ki fogják egészíteni és javítani fogják az EU belső és külső korrupcióellenes eszközeit, és megmutatják az EU eltökéltségét, hogy bármilyen eszközt kész használni a korrupció elleni küzdelemben – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A irányelvjavaslatot most az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell tárgyalnia, majd el kell fogadnia.

Korábban írtuk