Fotó: MTI/Purger Tamás
Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2024. október 10-én.
Hirdetés

Az EP-képviselők által jóváhagyott dokumentumban a Georgiának nyújtott uniós finanszírozás befagyasztását és szankciókat követeltek azokkal – köztük név szerint a kormánypárt alapítójával, Bidzina Ivanisvilivel – szemben, akik az európai tisztségviselők szerint „aláássák a demokráciát” az országban.

A határozatban bírálták Georgia külföldi befolyásra vonatkozó törvényét, valamint az „LMBT-propaganda” tilalmáról szóló jogszabály elfogadását is.

„Amellett, hogy ez beavatkozás az ország belügyeibe, egyben a választások befolyásolására tett kísérlet a Nemzeti Mozgalom javára” – jelentette ki Mdinaradze a Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök által alapított korábbi kormánypártra utalva.

Mint kifejtette, az európai parlamenti képviselők azt követelik a georgiai hatóságoktól, hogy töröljék az „LMBT-propagandát tiltó” törvényt.

Korábban írtuk

„Ha azt állítják, hogy a georgiai népet támogatják, akkor mit is akar a georgiai nép? Hogy legyen LMBT- propaganda az iskolákban és a televízióban?” – kérdezte a georgiai politikus.

Szavai szerint az állásfoglalás arra is felszólítja a georgiai hatóságokat, hogy vezessenek be gazdasági szankciókat Oroszország ellen. „Ez azt jelentené, hogy Georgia minden számítás szerint gazdaságilag legalább kétszer rosszabb helyzetbe kerülne, mint a koronavírus-világjárvány idején” – hangoztatta Mdinaradze.

Georgiában október 26-án tartanak parlamenti választásokat.

Az EP szerdai állásfoglalása kiemelte, hogy jóllehet Georgia 2023 decemberében tagjelölti státuszba került, a jelenleg kormányon lévő Georgiai Álom-Demokratikus Georgia párt egyre inkább a tekintélyelvűség felé sodródik, példaként pedig az LMBT-közösség jogai, illetve a sajtószabadság megnyirbálását, valamint a civil társadalom és a nem kormányzati szervek elleni fellépést említi.

Az elfogadott szövegben a képviselők kiemelték: nem történhet előrelépés az Európai Unió és Tbiliszi kapcsolataiban, amíg a kifogásolt törvényeket vissza nem vonják.