Gál Kinga az Európai Parlament plenáris ülésének a schengeni vízumok nagymértékű korrupt értékesítése címmel rendezett vitája alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az EP-vita nyílt beavatkozást jelent a közelgő lengyelországi választásokba.

Hirdetés

Közölte: az, hogy az Európai Parlamentben egy tagállami választás előtt néhány héttel egy különösen érzékeny, meglehetősen eltúlzott és mesterségesen konstruált témában vitát tart, azt jelenti, hogy megpróbálja térdre kényszeríteni a konzervatív lengyel kormányt. Az EP többsége nem ért egyet a lengyel kormány illegális migrációt ellenző politikájával. Nem ért egyet azzal, hogy Varsó nem hajlandó engedni a migránskvóták bevezetését célzó brüsszeli törekvéseknek, illetve azzal, hogy Lengyelország határozottan kiáll a nemzeti szuverenitása mellett – mondta.

Gál Kinga elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlament nyíltan kiáll Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke és migránspárti társai mellett. A magyarok tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen befolyásolási kísérletnek nem lesz eredménye Lengyelországban sem – emelte ki. Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen kormányuk és milyen országuk legyen. Nem kérnek sem Brüsszelből, sem Strasbourgból ebben a kérdésben – jelentette ki.

A fideszes EP-képviselő végezetül reményényét fejezte ki, hogy az október 15-én esedékes választásokon a lengyel nép „bölcsen válasz”, a külső befolyás pedig nem lesz hatással a voksolás eredményére. Magyarország számára kulcskérdés a lengyel választások eredménye – tette hozzá Gál Kinga.

Korábban írtuk

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az EP plenáris ülésén a vitában felszólalva nyilvánvalónak nevezte, hogy a jelenlegi lengyel kormány szálka a migrációpárti, baloldali brüsszeli politikai erők szemében.

„Annyira le akarják váltani ezt a kormányt, hogy még vitát is rendeznek az Európai Parlamentben, hogy mindössze 12 nappal a választások előtt szánalmas hazugságokkal támadják” – fogalmazott.

Szavai szerint a vita átlátszó célja: beavatkozni a lengyel választásokba. Az EP felnagyít egy jelentéktelen vízumügyet, amelyben az illetékes hatóságok már jóval a manipuláció kezdete előtt eljártak – mondta.

Az EP-képviselő kijelentette: „ez helytelen, és nem fog működni”. Ebben az Európai Néppárt, Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke téved – jelentette ki. „Tényleg azt remélik, hogy ennek a neomarxista intézménynek a segítségével választásokat lehet nyerni?” – tette fel a kérdést Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: „láttunk már hasonló próbálkozást Magyarország ellen, és nem jött össze, sőt, visszafelé sült el”.

Az EP-képviselő kiemelte: a lengyel az egyik legősibb nemzet Közép-Európában, államisága több mint ezer évre nyúlik vissza. Évszázadokon keresztül keményen küzdöttek azért, hogy saját maguk dönthessenek a jövőjükről.

„Biztos vagyok abban, hogy a lengyel nép vissza fogja utasítani ezt a cinikus kísérletet, és nem fogja hagyni, hogy szuverén döntésébe beavatkozzanak” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.