Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko
Romos iskolaépület az ukrán-orosz határ mentén elterülõ Szumi területen fekvõ faluban, Junakivkában 2024. augusztus 18-án.
Hirdetés

„Az igazi kérdés az, hogy az orosz ellentámadás hol áll meg: a határig mennek, vagy a közeli, ukrajnai területen levő Szumi városa felé” – fogalmazott Somkuti Bálint a hét elején megindult kurszki orosz ellentámadás kapcsán.

A megindult offenzíva részleteit illetően óvatosan fogalmazott: „Mint más hasonló esetekben, a rendelkezésre álló források egyelőre nem tűnnek megbízhatónak, eleve mindegyik a maga érdekei szerint torzítja el a tényeket.”

Somkuti Bálint hozzátette:

a hét eleje óta lehet hallani arról, hogy az orosz csapatok ellentámadást indítottak Kurszk régiójában, és egy-két nappal ezelőtt vált kész ténnyé az ellentámadás.

Érdemes várni pár napot, amíg a rendelkezésre álló információkat megerősítik vagy megcáfolják. Nem rendelkezünk információkkal az ott alkalmazott erők mértékéről, mennyiségéről. Arról értesülhettünk, hogy több kisebb falu újra orosz kézre került – vannak fényképfelvételek többé-kevésbé szétlőtt orosz falvakról, ahol újra orosz zászló leng. Az ukránok által elfoglalt területek mintegy 10 százalékát foglalták vissza – összegezte a biztonságpolitikai szakértő.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk