Nem tartozik a szólásszabadság hatálya alá az interneten terjesztett iszlamista gyűlöletbeszéd – mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az ügy előzménye, hogy a 2012-ben feloszlatott Sharia4Belgium szalafista terrorcsoportot vezető Fouad Belkacemet gyűlöletbeszéd miatt elítélte egy belga bíróság, amiért olyan videókat töltött fel az internetre, amelyekben a „hitetlenek” legyőzésére, megleckéztetésére, és szent háborúra szólított fel, illetve a saría, az iszlám törvénykezés bevezetését sürgette.
    
A terrorszervezet működtetése miatt tizenkét évi börtönbüntetését töltő férfi az EJEB-hez fordult fellebbezéssel, mondván, hogy nem állt szándékában gyűlöletet vagy erőszakot szítani, pusztán elmondta a véleményét, amely meglátása szerint így a szólás- és a vallásszabadság hatálya alá tartozik.
    
A bírói fórum azonban egyhangúlag elutasította a beadványát.
    
A strasbourgi székhelyű törvényszék megállapította, hogy Belkacem kijelentései gyűlöletkeltőek voltak és erőszakra buzdítottak a nem muszlimokkal szemben, ezért nem összeegyeztethetőek a tolerancia, a társadalmi béke és a megkülönböztetés tilalmának értékeivel.
    
Mint az ítéletet ismertető közleményben írták: a férfi megpróbálta „eltéríteni valódi céljától” az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és olyan célokra felhasználni azt, amelyek nyilvánvalóan ellentétesek az egyezmény szellemével.
    
A marokkói-belga kettős állampolgárságú Fouad Belkacem által vezetett Sharia4Belgium egyebek mellett fiatalokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták számára Belgiumban, legfőképpen Antwerpenben és környékén.

MTI