Egy férfi, akit a francia hatóságok öt ember megkéselését és egyikük meggyilkolását követően Párizs központjában megöltek, az Iszlám Állam (IÁ) katonájának vallotta magát, hozta nyilvánosságra a terrorista szervezet hírügynöksége.
 

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus


Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Az Iszlám Állam magára vállalta a szombat éjszakai késes támadást. Azt állították, az arra a felhívásukra válaszul történt, amelyben arra kérték támogatóikat, hogy annak az amerikai vezetésű katonai összefogásnak a tagállamait célozzák meg, akik igyekeznek a szélsőségeseket Irakból és Szíriából eltávolítani, áll az Aamaq hírügynökség nyilatkozatában.

„Kiemelt figyelemmel követjük a párizsi eseményeket, és megértjük, a hatóságok miért gyanakodtak terrorcselekményre” – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője a Fox News hírcsatornának.

Egy ismeretlen gyanúsított késes gyilkosságot hajtott végre szombat éjjel Párizs 2. kerületében, a Szajna-folyótól északra, amely végül két ember halálával végződött, beleértve a támadót is. Két másik személy súlyosan, míg további kettő könnyebben sérült meg.

A nyomozást a terrorelhárítás vezeti, miután Francois Molins ügyész azt mondta az újságíróknak, hogy tanúk állításai szerint a gyanúsított azt kiabálta, „Allahu Akbar”.

A párizsi rendőrség nyilatkozata szerint a támadót a rendőrök fékezték meg. Később megerősítették, hogy a „támadó elhunyt”.

A jelentések szerint a rendőrség először megpróbált kábító fegyvert használni a gyanúsítottal szemben, de miután ez nem járt a kívánt hatással, két lövéssel hatástalanították.

A halálos támadás egy kedvelt környéken, a híres párizsi Opera Garnier közelében történt. Az embereket arra kérték, hagyják el a környező épületeket is.

A rendőrség azt mondta, hogy a gyanúsított kifejezetten a megtámadott öt embert vette célba, és nem véletlenszerű támadásról volt szó.

Emmanuel Macron egy Twitter-üzenetben részvétét fejezte ki, a támadót pedig „terroristának” nevezte.

„Franciaország ismét véráldozatot hozott, de egy cseppnyit sem engedett a szabadság ellenségeinek” – írta Macron egy dühös Twitter-üzenetben.

A francia BFM televízió egy meg nem nevezett tanúra hivatkozva azt állította, hogy egy fiatal nő egy étterem bejáratánál álldogált, amikor „egy férfi érkezett és késsel rátámadott”. A nő egyik barátja sietett a segítéségére, a támadó pedig elmenekült.

Gerard Collomb belügyminiszter a Twitteren elítélte a támadást.

(demokrata.hu, foxnews.com)