Fotó: képernyőkép, hirado.hu

Európában kurdarcot vallott az elmúlt ötven év iszlám integrációs politikája, és komoly társadalmi feszültségek alakultak ki emiatt.
Fotó: képernyőkép, hirado.hu

Európában kurdarcot vallott az elmúlt ötven év iszlám integrációs politikája, és komoly társadalmi feszültségek alakultak ki a muszlim és nem muszlim népességek között – mondta Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja kutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán. 

A szakértő szerint ennek elsődleges oka, hogy az iszlámot Európában vallásként kezelték, de az valójában egy komplex civilizáció: jogi, politikai és vallási rendszerrel. Az elmúlt ötven évben pedig figyelmen kívül hagyták az iszlám alapműveiből eredő politikai, ideológiai vonalat – hangsúlyozta, hozzátéve: a politikai iszlám ideológia olyan alapelveket tartalmaz, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai értékekkel és más vallásokkal. 

Kiemelte, a politikai iszlám legtipikusabb példája a sária, az iszlám törvénykezés, amely olyan dolgokat is lehetővé tesz, mint a tolvajok kezének levágása. Európában ez úgy jelenik meg – mondta -, hogy a muszlimok politikai követeléseket fogalmaznak meg az őket befogadó társadalommal szemben.

Incze Nikoletta közölte: az iszlámban kettős erkölcstan működik, ami azt jelent, hogy különböző szabályok vonatkoznak a muszlimokra és a nem muszlimokra. Azt mondta, hogy az iszlámban nincs helye a kritikának, emellett felülír minden korábbi vallási kinyilatkoztatást, ilyen értelemben pedig nem egy toleráns elképzelés.

A teljes beszélgetést a hirado.hu oldalon IDE kattintva tekintheti meg.

(MTI)