James Mitchell, a CIA kihallgatásokra szakosodott munkatársa szerint az iszlamisták ellen nem lehet politikai korrektséggel küzdeni.

A Fox News adásában a legutóbbi londoni terrortámadás apropóján tegnap arról kérdezték James Mitchellt, hogyan lehet megelőzni azt, hogy iszlamisták még több ártatlan civil életét rabolják el vagy tegyék tönkre.

„Először is fel kell hagyniuk a politikai korrektséggel” – kezdte elemzését a szakértő. – „Az a kemény igazság, hogy pontosan tudjuk, hogyan terjed a radikális iszlamista ideológia. Terjed mecsetekben és egyéb vallási szervezetekben. Terjed iskolákban, egyetemeken és főiskolákon. Terjed a muszlimok számára életre hívott jótékonysági programokon keresztül, ahol úgy tesznek, mintha segítséget nyújtanának, a valóságban azonban a radikális ideológiát népszerűsítik. Terjesztik baráti összejöveteleken, terjesztik tengerentúli kapcsolatokon keresztül, és terjesztik családtagok, akik maguk is radikálisok. Ezen kívül terjesztik az interneten. Tudjuk, mindez hogyan történik. A probléma az, hogy a politikai korrektség miatt nem vagyunk hajlandók folyamatosan ellenőrizni azokat a helyeket, amelyeket ellenőrizni kéne. Ellenőriznünk kell őket, be kell épülnünk, és abba kell hagynunk, hogy úgy csinálunk, mintha az iszlám a béke vallása lenne abban a formában, ahogy az iszlamisták gyakorolják azt. Nem az.”

A Theresa May által felvázolt, négypontos, a radikális iszlám visszaszorítását célzó tervvel kapcsolatban Mitchell azt mondta, „Nos, sok szerencsét a nyugati értékek elterjesztésével kapcsolatban! Azt akarjuk gondolni, hogy [az iszlamisták] csak tudatlanok és igazából nincsenek tisztában azzal, melyek is a nyugati értékek. Azok alapján a beszélgetések alapján, amelyeket a radikalizálódás folyamatáról terroristák vezetőivel folytattam, amikor kihallgatásokat vezettem a CIA-nél, [azt kell mondanom, hogy] pontosan tisztában vannak a nyugati értékekkel, de elutasítják azokat. Részben azért, mert a nyugati értékek nem létezhetnek együtt az iszlámmal úgy, ahogy azt ma gyakorolják. […] Úgy tesznek, mintha az iszlám [doktrína] nem azt mondaná, amit mond, mintha nem egy állandóan érvényes parancs lenne arra, hogy a Sharia [törvényt] terjesszék szerte a világban, és mintha a Koránban leírtak csak történelmi kontextusban léteznének és ma már nem lennének igazak.”

A politikai korrektséget firtató műsorvezetői megjegyzésekre Mitchell úgy reagált: „tudja, két dolgot kell tennünk. Vannak rövidtávú feladatok, és Maynek igaza van abban, hogy gyökerestül kell kiirtaniuk a hálózatokat. […] Ezen túl meg kell akadályozniuk az ilyesfajta iszlám ideológia terjedését. Ha nem teszik meg, akkor állandóan csak fogócskázunk [a terroristákkal]. Csak utólag reagálunk a bűncselekményekre. Khalid Sheikh Mohammed [akit jelenleg is Guantanamon tartanak fogva a szeptember 11-ei terrorcselekményekkel összefüggésben] azt mondta nekem – röviden összefoglalva -, hogy az általunk biztosított vallásszabadság és az általunk gyakorolt tolerancia nem mások, mint fegyverek, amelyeket Isten teremtett a Földre azért, hogy azok segítségével le tudjanak győzni bennünket, és a vallásszabadság lehetővé teszi számukra, hogy létrehozzák a szükséges hálózatokat, hiszen a gondolat önmagában nem bűncselekmény, egy elképzelés önmagában nem bűncselekmény, másokkal kapcsolatot kialakítani önmagában nem bűncselekmény, úgyhogy bölcsnek kell lennünk, hogy észrevegyük, a vallásszabadság megélése mely ponton válik bűncselekménnyé és van szükség a rendfenntartó erők beavatkozására. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, kiváló megfigyelésre van szükségünk és arra, hogy lehetőségünk legyen beépülni azokba a csoportokba, amelyek a radikális ideológiát terjesztik.”

A műsorvezetők egyike ezen a ponton feltette a kérdést, eljuthatunk-e odáig, hogy a radikális iszlám vagy az Iszlám Állam szimpatizánsait deportálják és megvonják tőlük a tartózkodási jogot. Mitchell szerint „nem lesz más választásunk. Két lehetőség kínálkozik: idővel megengedjük, hogy ezek az emberek győzzenek, méghozzá oly’ módon, amely teljességgel lerombolja Nagy-Britannia nemzeti identitását, vagy hétköznapi embereknek kell kikövetelniük, hogy a politikusok olyan lépéseket tegyenek, amelyekkel megvédik őket.”

Fox News, demokrata.hu