Az Olasz Testvérek közleményét a párt európai parlamenti képviselője, Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád társelnöke adta ki.

Hirdetés

A politikus arra a videóra reagált, amelyet a baszk kormány finanszírozta Salvamento Maritimo Humanitario szervezet Aita Mari nevű hajójának legénysége forgatott egy földközi-tengeri műveletről. Az Aita Mari június 16-án éjszaka, a líbiai partoktól negyven mérföldre, harmincnégy embert vett fedélzetére egy bárkáról.

A négyperces megvágott felvétel szerint a migránsokkal teli csónakot más motoros vizi járművek kísérték: közülük az egyik a líbiai parti őrség hajójának álcázta magát, holott valójában a Zavija város térségét uraló fegyveres csoport tagjai tartózkodtak rajta, akikről közismert, hogy az emberkereskedők szövetségesei. Egy másik, fekete hajón emberkereskedők voltak.

Az Aita Mari azután kezdett közeledni az illegális bevándorlókkal teli csónakhoz, hogy az azt kísérő fegyveresek és emberkereskedők többször is jelezték, hogy a civil hajó odamehet és átveheti a migránsokat. A csoportot a spanyol hajó július 19-én tette partra az olaszországi Ravenna kikötőjében.

Korábban írtuk

A videó alapján az olasz hatóságok vizsgálatot indítottak. A Salvamento Maritimo Humanitario csupán annyit fűzött a történtekhez, hogy az emberek fedélzetre vétele „feszült” légkörben zajlott, és most először történt meg, hogy a migránsok átvétele után a megüresedett csónakot a líbiai motoros hajók elvitték magukkal.

A líbiai parti őrség a videó alapján több ismert emberkereskedőt azonosított.

Nicola Procaccini szerint „az Aita Mari által megrendezett színjáték megerősíti, hogy a civil szervezetek hajói és az emberkereskedők továbbra is együttműködnek a tengeren. Ugyanannak a perverz gépezetnek a részei, amely nem az emberek mentését, hanem az üzletet szolgálja”.

Az Olasz Testvérek közleménye szerint a videó nem mentést örökített meg, hanem emberek átadását. „A civilek és az emberkereskedők közötti láncot el kell szakítani, ez prioritás kell legyen az Európai Unió számára, ahogyan ezt az olasz kormány többször sürgette (..) egyszer és mindenkorra tisztázni kell a civilek és az emberkereskedők lehetséges kapcsolatait, mivel az egyetlen megoldás a tengeri halálesetek elkerülésére az indulások megakadályozása, nem pedig a bűnözők és a veszélyes reményt kereső utak (ösztönzése)”- olvasható a párt közleményében.

A civil hajók és az emberkereskedők közötti közreműködést elsőként a szicíliai ügyészségek vetették fel egy évvel a 2015-ös migrációs válságot követően.

2016 nyarán tucatnyi, kivétel nélkül külföldi civil hajó szállította a migránsokat a dél-olaszországi partokra. Az emberkereskedőkkel való cinkosság címén 2017-ben a hatóságok lefoglalták a Juventa nevű hajót, amelyet a Jugend Rettet német szervezet működtetett. Hasonló vád fogalmazódott meg a Save the Children szervezettel szemben is. Nyilvánosságra került több felvétel, amely a civilhajók és az emberkerekedők közötti „találkozásokra” utalt.

Rómában akkor a Paolo Gentiloni vezette balközép kormány volt hatalmon.

A civilek hajóit 2018 nyarán Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa kitiltotta az olasz kikötőkből, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom politikusa pedig migránstaxiknak nevezte őket.

A Juventa elleni tárgyalás idén februárban zárult le, a bíróság a vádakat elvetette, de a szervezet időközben befejezte működését.