Volodimir Zelenszkij azt kifogásolta, hogy Oroszország egy nappal korábban „megölt egy öthónapos gyermeket”, aznap pedig átveszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét.

„Nehéz elképzelni valamit, ami jobban mutatja az efféle intézmények teljes csődjét” – mondta az ukrán vezető.

Hirdetés

Korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „a történelem legrosszabb áprilisi tréfájának” nevezte Oroszország elnökségét.

A Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik, az öt állandó tag és a tíz nem állandó tag ábécésorrendben váltja egymást. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt a testületben, akkor, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

Eközben Ukrajna újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Vállalatok százai és több mint 650 személy került fel „a feketelistára” – közölte Zelenszkij.

A szankciós listára az orosz pénzügyminisztérium és az orosz parlament felsőháza, valamint az iráni Forradalmi Gárda is felkerült. Iránt azzal gyanúsítják, hogy harci drónokkal látja el Oroszországot, amelyeket Moszkva az Ukrajna elleni légicsapásokhoz használ.

A büntetőintézkedések többsége tíz évre szól, ám a listáról csak keveseknek van vagyona van Ukrajnában.

Az új szankciós listán ukrán nevek is szerepelnek, többek között Vjacseszlav Bohuzlajev, a Motor Sich ukrán turbinagyár volt igazgatója. A vállalat székhelye a dél-ukrajnai Zaporizzsjában található. A cégvezető tavaly ősz óta előzetes letartóztatásban van, mert a gyanú szerint összejátszott Oroszországgal.

Korábban írtuk