Fotó: paparazzza/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Bár az Egyesült Államok demokrata többségű szenátusa februárban 60 milliárd dollár értékű katonai és pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, a jobboldali többségű képviselőház mindeddig nem bólintott rá a segélycsomagra.

„Az Egyesült Államok támogatása nélkül nincs esélyünk a győzelemre”

– így foglalta össze a támogatás fontosságát az amerikai PBS televíziónak az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij a NATO szerepvállalása kapcsán párhuzamot vont azzal, hogy Izrael légvédelmi rendszere elhárította Irán támadását.

„Feltennék önnek egy kérdést: Izrael tagja a NATO-nak? Izrael nem NATO-tagország, de a szövetségesek mégis megvédték. Megmutatták Iránnak, hogy Izrael nincs egyedül. Ez a válaszom azoknak, akik azt mondják, hogy Ukrajnát óvatosan kell kezelni, és nem szabad bevonni NATO-tagországokat a háborúba” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Korábban írtuk

Hasonlóan nyíltan fogalmazott az ukrán miniszterelnök is, aki a BBC-nek azt mondta, ha Ukrajna veszít, az a harmadik világháborúhoz vezethet.

„Ha Ukrajna veszít, a globális biztonság jelenlegi rendszere véget ér. Újabb konfliktusok alakulnak ki, ami a harmadik világháborúhoz vezethet. Szeretnénk, ha Európa hosszú távon biztonságban lenne, ehhez viszont le kell győzni Oroszországot” – emelte ki Denisz Smihal.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.