Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A Svéd Migrációs Ügynökség szerint a háború kezdete óta mintegy 45 ezer ukrán állampolgár folyamodott menekültstátuszért Svédországban, de ezeknek nagyjából a tizede már elhagyta az országot, hogy máshol próbáljanak letelepedni, vagy a háborús helyzet ellenére visszatértek hazájukba.

Natalija Volkova, egy 62 éves nő, aki március elején menekült el Kijevből, azt nyilatkozta, a Svéd Migrációs Ügynökség világossá tette számára: elvárják tőle, hogy eltartsa magát, ami állítása szerint egyre nehezebben tud megtenni.

„Megértettem, hogy az első naptól jogosult leszek a munkavállalásra, ami nagyszerű. Akkor még nem tudtam, hogy nem lesz jogom svédül tanulni. És nem ismerek senkit, aki nyelvtudás nélkül munkát talált volna” – mondta az SVT televíziónak.

A médium szerint a többi menekülttel és menedékkérővel ellentétben az ukrán állampolgárok nem jogosultak a bevándorlóknak fenntartott svéd nyelvtanulási programra.

„Kész vagyok lépcsőházakat és padlót takarítani, de nem találok ilyen munkát, mert svéd nyelvtudás nélkül senkinek nem kellek. Pedig köztünk, akik elköltöztünk, sok értékes ember van. Vannak művészek, újságírók, orvosok és tanárok, akik hasznosak lehetnének Svédország számára” – mondta Volkova.

(forrás)

Korábban írtuk