THE DAILY SIGNAL


Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Az USA-nak miért kell megbarátkoznia Magyarország ‘populista’ vezetőjével„.
A befolyásos amerikai neokonzervatív Heritage Alapítvány gondozásában megjelenő Daily Signal nevű konzervatív hírportálon Mike Gonzalez, a Heritage egyik vezető kutatója, nagy nemzetközi tapasztalatokkal bíró újságírója és a George W. Bush-kormány külügyminisztériumának korábbi tisztségviselője írt cikket a fenti címmel annak érdekében, hogy bemutassa, az amerikai kormánynak érdekében áll a jó kapcsolatok kiépítése a nagy választási győzelmet arató Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Mielőtt továbbmennénk, néhány szó arról, hogy mit jelent a „neokonzervatív” terminológia. Akik szelídített meghatározását akarják elolvasni, keressék fel a Wikipedia magyar szócikkét. Az angol már messze közelebb visz a valósághoz. A neokonzervatívokat veszélyes háborúpártiaknak tartó amerikaiak általános és igen tömör megfogalmazása szerint neokonzervatívok azok, akik az amerikai politikát Izrael érdekében alakítják, és az ő számlájukra írnak számos amerikai katonai beavatkozást Iraktól a mai Szíriáig. És ők azok, akik visszahőkölve reagáltak John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszteri kinevezésére, mert – véleményük szerint – ezzel Trump elnök végleg beadta a derekát a mindenhol háborút akaró hadiipari komplexumnak és az őket támogató neokonzervatív hálózatnak. 

A cikk azzal kezdődik, hogy a szerző felelősségre vonja a liberálisokat, hiszen – mint írja – azoknak tulajdonképpen nem Orbán Viktorral van a fő bajuk, függetlenül attól, hogy hányszor és miért találnak okot támadására, hanem a magyar választókkal, ugyanis ők azok, akik egyre növekvő számban választják őt újra és újra miniszterelnöküknek. 

Orbán Viktor olyan gazdasági növekedést biztosított Magyarországnak, amilyet Nyugat-Európában nemzedékek óta nem tapasztaltak. Fellépett a brüsszeli uniós bürokratákkal szemben is, visszautasítva követelésüket, hogy Magyarország fogadjon be még több migránst. Végül pedig Orbán kampányt vezetett George Soros ellen, aki világszerte szélsőbaloldali ügyek bajnoka.
 
Vasárnap a magyarok olyan arányú felhatalmazást adtak Orbánnak, amivel pártjának kétharmados többséget biztosítottak a parlamentben, vagyis könnyedén módosítani tudja az alkotmányt. Gonzalez ezután leszögezi, az ellenzék kifogásai csúnya vereségükre minden alapot nélkülöznek. Ilyen többséggel minden választási rendszerben győzött volna a kormányzó párt és egyszerűen nem igaz az sem, hogy Magyarországon nincs jelen az ellenzéki sajtó, mégpedig jelentős súllyal. 

Obama elnök idején az Európáért felelős amerikai államtitkár, Victoria Nuland, nagyon nem szerette Orbán Viktort. (Nulandot a külpolitikával is foglalkozó amerikai közvélemény ízig-vérig neokonnak tartja. – L.I.) Rex Tillerson külügyminisztersége idején az amerikai diplomácia elkezdett távolodni a „nulandizmus” ilyen aspektusától. Csak remélni lehet, hogy Mike Pompeo, a mostani külügyminiszter és John Bolton, az új nemzetbiztonsági tanácsadó felgyorsítja ezt a folyamatot.

A cikk azzal folytatódik, hogy csak szövetségesek tudnak egymással barátként beszélni, és csak barátok tanácsolhatják Orbánnak, hogy ne avatkozzon be a rendkívüli orosz nyomás alatt álló Ukrajna ügyébe például a nyelvtörvény ürügyén. (Mely mondatból szintén süt a neokonzervatívizmus. – L.I.)

Ugyanez a helyzet a „Stop Soros” törvény ügyében. A tervezet megkívánná a migránskérdéssel foglalkozó  NGO-któl, hogy regisztrálják magukat a kormánynál és felhatalmazná a kormányt, hogy tiltsa be azokat a civil szervezeteket, amelyek „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentenek. Az Orbán-kormány igazán nincs egyedül azok közül, akik meg akarják állítani Sorost abban, hogy destabilizálják a társadalmat. 

Soros a Nyílt Társadalom Alapítványait és milliárdjait arra használja, hogy világszerte aláaknázza a kormányokat és társadalmakat a családra, az egyházra és a nemzetállamra  vonatkozó konzervatív értékek meggyöngítése érdekében. Alig néhány hónapja Írország nyilvánította illegálisnak azt, hogy Soros 137 000 eurót adott az abortuszt pártoló oldalnak az ország jelenlegi, az abortusz gyakorlatáról szóló népszavazáson. 

„Úgyhogy Orbánnak minden jót kívánunk a magyar kormányzati intézmények és civil társadalmak rendbehozatala ügyében.”

Ugyanakkor egy Orbán-barátnak tekinthető amerikai kormánynak azt kellene tanácsolnia a magyar miniszterelnöknek, hogy ne használja a törvényt az ellenzéki erők és az NGO-k megfékezésére, nehogy Magyarország valóban azzá váljon, amivel bírálói vádolják. Mert egy csak a nevében demokratikus Szingapúrrá vagy – ami még rosszabb – Putyin-szerű rendszerré válás nem igazán a jövő útja. 

Orbán kormányával szemben azért ellenséges az amerikai és európai elit, mert a magyar miniszterelnök ellene van a migránsok nagyobb számban történő befogadásának. A fentiek, azaz a jó és rossz, valamint a csúf mérlegelésével Amerikának a legjobb gyakorlati útja az lenne, hogy Orbánnal működjön együtt, mivel a belátható jövőig ő vezeti Magyarországot. 

Néhány szó kommentár: e cikk még annál is fontosabb, mint aminek látszik, ugyanis egy neokon irányítású kormány oldaláról nyilatkozik meg. Ebből egyértelműen levonható, hogy a magyar kormányt elsősorban Ukrajna ügyében fogják nyomás alá helyezni egy jobb amerikai–magyar viszony kialakítása érdekében.

Lovas István