Azbej Tristan – aki hétfőn egynapos hivatalos látogatásra érkezett az örmény fővárosba – elmondta, hogy erről tájékoztatta az örmény külügyminiszter-helyettest és ezt ismerteti majd este a Jerevánba akkreditált magyar diplomáciai testület fogadásán.

Hirdetés

Az államtitkár kiemelte, hogy tovább erősödik és új elemekkel is bővül a két ország együttműködése. Magyarország a Hungary Helps programban újabb támogatást nyújt azoknak az örmény családoknak, amelyek a „karabahi eszkaláció” után települtek vissza Örményországba. A 200 millió forintos támogatás élelmiszerre, háztartási cikkekre, lakhatásra, szociális ellátásra és a gyermekek oktatására fordítható – tette hozzá az államtitkár.

Korábban írtuk

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban már 40 millió forintos gyorssegélyt adott a rászorulóknak az Örmény Vöröskereszten keresztül, szintén a Hungary Helps programban. Az örmény külügyminiszter-helyettes a mostani megbeszélésen köszönetet mondott azért, hogy Magyarország elsőként segített a rászorulóknak – jelezte Azbej Trisztán.

Az együttműködés részeként a magyar állam támogatásával szeptembertől vendégelőadót fogadnak az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen – közölte az államtitkár, utalva a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az örmény egyetem együttműködésére. Megemlítette, hogy a Stipendium Hungaricum programban ösztöndíjas örmény diákokat tanulhatnak Magyarországon.

Azbej Tristan elmondta, hogy a magyar delegáció a látogatásra a Wizz Air első Budapest – Jereván közvetlen légi járatával érkezett.

Ez is azt mutatja, hogy sikeres a két ország együttműködése, a baráti kapcsolatok erősödtek az elmúlt másfél évben, miután Magyarország és Örményország újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat – hangsúlyozta az államtitkár.