Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A szóban forgó, a ZDFzoom sorozathoz tartozó szerdai műsor „Könnyű csalni” című epizódja Csehország, Magyarország és Románia példáján keresztül igyekezett szemléltetni, hogy a populistának mondott kormányzati politikusok miként húznak hasznot az általuk bírált Európai Unió támogatási alapjaiból.

„A Cseh Köztársaságnak, Magyarországnak és Romániának van egy közös vonása – milliárdokat kapnak Brüsszelből. Az ottani hatalmasok visszaélnek mindezzel a saját javukra, gyakran az EU értékeinek rovására. Éppen úgy, mint Andrej Babis” – hangzott el a ZDF műsorában. „Babis áll több cég mögött, s ezeket az EU euró milliókkal támogatja” – emlékeztetett a ZDFzoom. Hozzátette: az Agrofert nevű vállalat uniós támogatása 42 millió euróról 2014-ben, csaknem megduplázódott 82 millióra 2017-ben.

A ZDF műsorában megszólaltatta Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, aki tavaly felfüggesztette az Agrofert támogatását. Oettinger szerint a Babishoz hasonló pozícióban lévő embereknek el kellene kerülniük az összeférhetetlenséget.

A műsor a multimilliárdos vállalkozó Babist olyan politikusként mutatta be, aki politikai hatalmával visszaél, hogy befolyásolja a támogatások elosztásának szabályait saját cégbirodalma javára. Babis viszont azzal érvel: a hatályos törvénynek megfelelően cégeit, köztük az Agrofert holdingot is egy speciális alapba helyezte el, s amíg politikai tisztséget visel, addig nincs ráhatása tevékenységükre.

„Ennek a ZDF-tudósításnak semmi köze a professzionális újságíráshoz” – jelentette ki a cseh kormányfő a CTK helyi hírügynökségnek nyilatkozva. „2014-ben hagytam ott a céget, s nincs semmi közöm hozzá” – jelentette ki Babis a CTK-nak.

Babis anélkül, hogy konkrét sajtóorgánumokat nevezett volna meg, azzal vádolta a német médiát, hogy elfogult vele és a visegrádi négyekkel (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) szemben. „Ahogy ez a televízió, úgy más bevándorláspárti német sajtóorgánumok is teljességgel kitalált riportokat sugároznak rólam. (…) Nem tetszik nekik, hogy Európában a migráció ellen és a cseh érdekekért küzdök, a mi népünk érdekeiért, s nem az olyan nagy országok érdekeiért, mint Németország vagy Franciaország” – hangoztatta Babis, aki ellen büntetőeljárást folytat a cseh rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A cseh rendőrség egyébként több éves vizsgálatokat követően szerdán javasolt hivatalos vádemelést Babis ellen. Az erről szóló döntést most az illetékes ügyészségnek kell meghoznia.