Szövetséget hoz létre Bajorország a közép-európai államokkal – jelentette be Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Seeon kolostorban a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának és a párt vezetőinek Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után.

Fotó: MTI, Máthé Zoltán


Fotó: MTI, Máthé Zoltán

Horst Seehofer a magyar kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy személyesen vezeti a Bajorország és a közép-európai országok együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést. 
    
Rámutatott, hogy Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával.  Ezért is „bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése” – mondta Horst Seehofer.
    
Hozzátette: Bajorországot és Magyarországot „barátság és tisztelet köti össze, ezért hívtuk meg ismét barátunkat, Orbán Viktort”. Mint mondta, a magyar kormányfő „bátor szabadságharcos volt a kommunista diktatúra alatt”, országa lakosságának támogatását többször is elnyerte demokratikus választáson, méghozzá „meggyőző módon”, és „nagyon sikeresen” mozdítja elő Magyarország fejlődését.
    
Horst Seehofer leszögezte: Orbán Viktor „kétségtelenül a jogállamiság talaján áll”.
    
Elmondta, hogy a CSU vezetői és Bundestag-képviselői „nagyon jó, őszinte és nyílt” megbeszélést folytattak Orbán Viktorral. „Sok-sok gondolatot adtunk át kölcsönösen egymásnak a további munkához” – fogalmazott.
    
Horst Seehofer kiemelte, hogy az Európai Unió jövőjének formálásában és a kétoldalú kapcsolatokban is hatalmas feladatok következnek, amelyeket csak közösen lehet megoldani, ezért tovább kell folytatni a bajor-magyar párbeszédet.
    
Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője hangsúlyozta: „tudjuk, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében”. Hozzátette, hogy Magyarország az EU, a schengeni övezet és a NATO tagjaként „fontos tárgyalópartner a stratégiai kérdésekben európai szinten”.
    
Hozzátette, hogy szolidaritást kell tanúsítani a válságövezetek azon térségeinek újjáépítésben, amelyeken helyreállt a béke, és ebben a kérdésben Németország és Magyarország azonos álláspontot foglal el. Mindkét ország azt vallja, hogy humanitárius segítséggel és újjáépítési támogatással hozzá kell járulni ahhoz, hogy újrainduljon az élet ezeken a vidékeken. 
    
Alexander Dobrindt a találkozón megtárgyalt gazdasági kérdésekről szólva rámutatott, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot, amiben a Magyarországon tevékenykedő német és bajor vállalatoknak is van szerepük. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Bajorország, hanem egész Németország számára is kiemelten fontos a visegrádi térség. Németország jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi államokkal, mint Franciaországgal. A CSU továbbra is ennek a „növekedést ígérő partnerségnek” a fejlesztésére törekszik – mondta Alexander Dobrindt, intenzívnek és sikeresnek nevezve az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést.

(MTI)