A legnagyobb ellenzéki párt szociális kabinetjének tagjai Medgyessy Péternek az Európa Terv ismertetésekor elhangzott ígéretét akarják betartatni. A kormányfő februári évértékelő beszédében azt mondta: „Az unióba való belépés után is garantáljuk a nyugdíjak értékét. Ezt megígérhetem.”

Harrach Péter, a polgári kormány szociális- és családügyi minisztere szerint a nyugdíjak értékmegőrzése is komoly áldozatvállalást követel a költségvetéstől. Az ellenzéki képviselő úgy vélte, hogy a nyugdíjak emelésének mostani rendszere, az úgynevezett svájci indexálás, amely az árak és a bérek emelkedését is figyelembe veszi, alkalmas arra, hogy megőrizzék ezen keresztül a járadék vásárlóértékét. A szocialista kormánytól a Fidesz elvárja, hogy nyilatkozzon arról a jövőben, megtartja-e ezt a gyakorlatot vagy más elképzelést kíván alkalmazni a nyugdíjak megállapításánál.

Harrach Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány időszakában elkezdődött a nyugdíjrendszer reformja, amely lehetővé tette az egyéni számlavezetést és biztosítás alapú nyugdíjszámítást és kiegészítő szociális kasszát is tartalmazott. Az idősek járadéka 1998-tól reálértékben minden évben növekedett, és a polgári kormányzat a törvényben előírt mértéken felül további három százalékkal emelte az összeget és beépítette ezt a nyugdíjalapba. Az ellenzéki honatya úgy vélte, a Medgyessy-kormány nem akarja folytatni ezt a gyakorlatot, ehelyett csak alkalmanként „szavazatvásárló” emeléseket ad az időseknek.

Mátrai Márta, a Fidesz-MPP szociális kabinetjének tagja Deák Ferenc bölcseletét ajánlotta a szocialisták figyelmébe: „Hazudni nem szabad.” Az ellenzéki párt képviselője az MSZP teljesítetlen kampányígéreteire utalt ezzel, az 50 százalékos özvegyinyugdíj-emelésre, a 13. havi nyugdíjra és a méltányossági nyugdíjemelésre. Mint mondta, az özvegyi nyugdíjak emelésének első lépcsőjét csak 2003 végére tervezi a kormány, a második ütemről pedig még döntés sem született. A méltányossági nyugdíjemelésnél a szocialisták becsapták a kérelmezők 80 százalékát – jelentette ki Mátrai Márta -, mivel az erre szánt kassza 3-4 hónap alatt kiürült és az idei évben már 150 ezer új igénylő jelentkezett. Az MSZP szociális biztonság és a jóléti rendszerváltás helyett a kormány tagjainak 100 százalékos fizetésemelést szavazott meg, a nyugdíjasoknak ígért 13. havi járadékot pedig egy hetire silányította.

Mátrai Márta utalt arra, hogy az unióban nincsen egységes nyugdíj- és bérrendszer, ezért a mindenkori kormány felelőssége, hogy felzárkóztassa ezeket a tagállamok átlagához. Az idősek ma átlagosan 84 euró járadékot kapnak Magyarországon, az osztrák átlagnyugdíj ennek hét és félszerese: 632 euró. A polgári párt válaszokat vár a szocialistáktól néhány elhallgatott kérdésre is:

Hol van az időseknek beígért kompenzáció? Az uniós gyakorlatnak megfelelően tervezi-e a kormány a nyugdíjkorhatár emelését? Hogyan akarják az utcára került emberek tízezreinek megélhetését biztosítani?