Fotó: shutterstock, illusztráció

Befejeződött pénteken a franciaországi elnökválasztás jelöltállító folyamata, azaz az egy-egy jelöltet támogató, legalább ötszáz képviselői vagy polgármesteri aláírás leadása az alkotmánytanácsnál.

A testület szombaton teszi közzé a jelöltek hivatalos névsorát.

A legutóbbi, keddi összesítéskor nyolc jelöltnek már megvolt a szükséges ötszáz, választott tisztséget betöltő személy támogatói aláírása, amely alapfeltétele az elnökjelöltségnek.

A korrupciós botrányok ellenére Francois Fillon konzervatív jelölt 2953 aláírást gyűjtött össze, amely az őt jelölő legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak választott képviselőinek biztos támogatására utal. A szocialisták előválasztáson megválasztott jelöltje, Benoit Hamon 1717, a favoritnak számító Emmanuel Macron független jelölt 1548 aláírásnál tartott kedden.

Őket követte a szuverenista Nicolas Dupont-Aignan (672), a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon (666), a kommunista Nathalie Arthaud (623) és végül Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke (618).

Nagy meglepetésre még egy szuverenista és Európa-ellenes jelölt, Francois Asselineau is összegyűjtött 569 támogatói aláírást keddig, őt 2012-ben nem támogatták elegen ahhoz, hogy részt vehessen a választáson.

Rajtuk kívül még három kisebb jelöltnek lehet esélye a nevezésre, a szintén szuverenista jobboldali Jacques Cheminade-nak, a párt nélküli, centrista Jean Lassalle képviselőnek és Philippe Poutou munkásnak, az Új Antikapitalista Párt jelöltjének. Utóbbi péntek este azt közölte, hogy sikerült 523 aláírást összegyűjtenie.

Az aláírások alkotmánytanácsi hitelesítése után valamennyi hivatalos jelöltnek vagyonbevallást kell készítenie.

A franciaországi elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én tartják.

MTI