A Vallóniából és a Brüsszel környéki régió egy részéből álló közösség kormányzata által bevezetett, EVRAS néven futó iskolai projekt ellen – amelynek célja, hogy „támogassa a gyermekeket és a serdülőket kapcsolati, érzelmi és szexuális életük fejlődésében” – már a múlt héten is tartottak tüntetéseket a belga fővárosban.

Hirdetés

A program különösen a belgiumi iszlám közösségek körében váltott ki vitákat. Múlt héten kiadott közös nyilatkozatában több iszlám szövetség is kifejezte ellenérzését, elítélve a kötelező szexuális nevelést, amely szerintük ellentétes a diákok vallási meggyőződésével. Állításuk szerint a projekt sérti a szülők jogait, és túlságosan középpontba állítja a szexualitást – emlékeztetett a The Brussels Times hírportál.

A regionális oktatási minisztérium programjában ebben a tanévben mintegy 100 ezer 11 és 16 év közötti diáknak kell két alkalommal részt vennie.

A héten nyolc rongálást követtek el oktatási intézményeknél Vallóniában, és négy esetben közvetlen kapcsolatot állapítottak meg a programmal, mivel az iskolák falait „no-EVRAS” felirattal fújták le – számolt be pénteken a Le Soir című napilap hatósági forrásokat idézve.

Caroline Désir, a közösség szocialista párti oktatási minisztere péntek délelőtt terrorcselekménynek minősítette történteket, és kifejezte támogatását az érintett oktatási csoportok és vezetők, valamint a diákok és szülők mellett. Véleménye szerint az EVRAS „nem ágyaz meg a pedofíliának, és nem célja a gyermekek ösztönzése nemváltásra vagy szexuális tevékenységekben való részvételre”.

Alexander De Croo belga miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte a program elleni erőszakos fellépéseket. Az Instagramon közzétett videóüzenetében hangsúlyozta: „Az iskolának biztonságos helynek kell lennie minden gyermek számára. Mindent meg fogunk tenni az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A szexuális felvilágosításhoz való jog nem kérdőjelezhető meg.”

Annelies Verlinden szövetségi belügyminiszter felkérte a helyi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a feszültség fokozódása ellen, míg a kormány pénteken megbeszélést tart a nemzeti hírszerző szervek, a szövetségi rendőrség és az érintett önkormányzatok képviselőinek a részvételével, hogy összehangolják az ügyben teendő következő lépéseket.

Korábban írtuk