„Azt látjuk, hogy Oroszország és az oroszbarát szereplők Moldova nagymértékű befolyásolására törekednek” – jelentette ki Christiane Hoffmann helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben. „Mi elítéljük ezt a folyamatos manipulációt, továbbá a demokratikus választásokat befolyásolására irányuló kísérleteket, amelyek végső soron a moldovai nép döntéshozatalára is kihatással vannak” – tette hozzá.

Hirdetés

A német kormány az események kivizsgálását kérte, és továbbra is támogatja Moldovát az uniós tagság felé vezető úton – mutatott rá a szóvivő. Németország szakértőket és rendőröket küldött az álhírek terjesztésének megakadályozása végett az uniós partnerség nevében – jelentette ki a berlini külügyminisztérium egyik szóvivője.

Korábban írtuk

A moldovai központi választási bizottság a szavazatok csaknem teljes összesítése után tudatta, hogy a hivatalban lévő Maia Sandu államfő a voksok 42,4 százalékát kapta. Szocialista kihívójára a választópolgárok 26 százaléka voksolt, így november 3-án második fordulót kell tartani.

Az uniós csatlakozásról tartott népszavazáson a szűk többség, a választók 50,4 százaléka támogatta, hogy bekerüljön a ország alkotmányába, hogy az ország az uniós csatlakozásra törekszik. Sandu szerint példátlan külföldi beavatkozás és választási csalás is történt, ami aláássa a népszavazás hitelét.