Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő „politikai missziójának” azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási „akcióját”.

A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének. Másrészt Silvio Berlusconi „irányt szab” arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is„.

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de ”jobbkeze„, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

Az Il Giornale kommentárja szerint a Liga – amely májusban megnyerte az olaszországi európai parlamenti (EP-) választásokat – jelenleg a legnagyobb olasz pártnak számít és ereje fokozatosan növekszik, de Európában ” a peremre szorulás„ fenyegeti. A legnagyobb európai frakcióval való kapcsolat a Liga előtt megnyithatja az európai és nemzetközi politika kapuit, ”szalonképessé„ téve a külföldön szélsőségesnek ítélt olasz jobboldali erőt.

Silvio Berlusconi elképzelése szerint a Liga az EPP-n belül a ”felelősségteljes szuverenisták„ csoportjához tartozhatna.

A FI vezetője a Liga néppárti bevezetésével azt is bizonyítaná saját választóinak, hogy nem a jobbközép párt engedett a Salvini-féle jobboldalnak, ellenkezőleg a mérsékelt FI képes ”csiszolni„ a Ligát.

Az Európai Néppárt számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.

A Liga az EP-ben jelenleg 29 képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.

Az újság megjegyezte, hogy Berlusconi nem könnyű feladatot vállal: az EPP-kongresszuson jelen lesz a Matteo Salvini által többször erősen bírált Angela Merkel német kancellár, továbbá az Európai Bizottság leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, akinek megválasztására a Liga nemmel szavazott.