Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Kiégett autóroncsok mellett mentők Harkivban
Hirdetés

Robotine egy lerombolt község a frontvonalon, amelynek bevétele a RIA Novosztyi hírügynökség szerint megnyitotta az utat a zaporizsjai Novodanilivka felé, és megszüntette a Robotine-Verbove kiszögellést, amelynek létrejötte egyike volt a tavaly nyáron elindított ukrán ellentámadás kevés sikerének.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fél az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon nyomult előre, és 19 ukrán ellenrohamot vert vissza, az ukrán hadseregnek pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Vitalij Gancsev, Harkiv megye Moszkva által kinevezett elöljárója a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az ukrán védelem omladozik a Szvatove-Kupjanszk irányban, emiatt az ukrán hadvezetés kénytelen máshonnan elvonni erőket. A TASZSZ hírügynökség a „Donyecki Népköztársaságban” nyilatkozó katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán hadsereg Csasziv Jar alól három dandár személyi állományát csoportosította át Harkiv térségébe. Annak ellenére tette ezt, hogy Csasziv Jarnál néhány alegység tüzérségi „operatív bekerítésbe” került, és hogy az ukrán fél szerdára virradóra a várostól délre és délkeletre több állást feladott.

Az orosz védelmi minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egy MiG-29-es repülőgépet, három harckocsit, hat gyalogsági harcjárművet – közük egy német Mardert –, tíz páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és két M198-as, valamint egy brit FH-70-es vontatott tarackot, egy Grad, egy Vilha és egy cseh Vampire sorozatvetőt, 12 amerikai ATACMS és Tocska-U harcászati rakétát, valamint HIMARS, Vilha és Vampire sorozatvetők 45 rakétáját, négy amerikai HARM radarelhárító rakétát, továbbá 40 drónt.

Korábban írtuk

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Tatárföldön a kazanyi és a nyizsnyekamszki repülőtér forgalmát reggel drónfenyegetés miatt felfüggesztették. A Zvezda katonai tévécsatorna szerint HIMARS-találatokat kapott a donyecki onkológiai központ, ketten megsérültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bemutatta Andrej Belouszov új védelmi minisztert az orosz katonai körzetek parancsnokainak. Az új tárcavezető kinevezését azzal magyarázta, hogy a megnövekedett katonai kiadások idén a GDP 8,7 százalékát teszik ki, ezeket a forrásokat pedig nagyon körültekintően és hatékonyan kell felhasználni, teljesítve minden szociális kötelezettséget.

Arról beszélt, hogy a védelmi kiadások lendületet adnak az ipar fejlődésének, és hogy „az ágyúk és a vaj” viszonyát be kell illeszteni az általános fejlesztési stratégiájába, aminek a módját szerinte Belouszov tökéletesen érti. Putyin megköszönte az előző miniszter, Szergej Sojgu munkáját az új fegyveres erők kiépítésében, és közölte, hogy a jövőben az államfő mellett működő hadiipari bizottságot fogja vezetni, és a külfölddel való együttműködést szervezi ezen a téren.

Az orosz belügyminisztérium szerdán körözést adott ki Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének volt elnöke ellen, aki ellen a Nyomozó Bizottság (SZK) még 2019-ben büntetőeljárást indított a nácizmus rehabilitációja címén. A nyomozás megállapította, hogy Vjatrovics háborús bűnösök esetében 2014 óta szisztematikusan tagadja a nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék ítéletében megállapított tényeket, egyebek között azt, hogy a második világháború idején ukrán nacionalisták harcoltak az SS-ben, és hogy háborús bűncselekményeket követtek el civilek.

Vjatrovics az intézet éléről 2019-ben történt elbocsátása után parlementi képviselő lett Ukrajnában.