Újságíróknak nyilatkozva az amerikai elnök „hihetetlen bátorságú emberként” jellemezte Navalnijt. Hangsúlyozta, hogy Washington széles körben tervez további szankciókat kivetni Oroszországra. „Holnap szankciókat fogunk bejelenteni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) ellen, aki felelős haláláért” – jelentette ki Biden.

Hirdetés

Victoria Nuland megbízott külügyminiszter-helyettes a nap folyamán közölte, hogy szankciók „százait” tervezik a napokban bejelenteni azok ellen, akiket felelősnek tartanak Navalnij haláláért. Mint mondta, a legtöbb büntetőintézkedés „Putyin hadigépezetét” fogja sújtani bezárva a szankciós rendszeren meglévő hézagokat.

A szankciók bevezetését az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára, február 24-re időzítik. A Fehér Ház közleménye szerint Biden szívből jövő részvétét fejezte ki Navalnij családjának.

A bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, számos ország bekérette a helyi orosz nagykövetet.

Korábban írtuk