A nyugati szövetségesek tanácsára utasította el Ukrajna az oroszok békeajánlatát – vélekedik az UnHerd portál egy nemrég a Youtube-ra felkerült videó alapján. Victoria Nuland, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete Mihail Zigar újságíróval készült interjújában azt mondta, hogy a békeajánlatban szereplő feltételek egy demilitarizált Ukrajnát eredményeztek volna.

Hirdetés

Noha Nuland a 2022-es békekötést megakadályozó nyugati szövetségesekről szóló híreket „orosz mítosznak” és „városi legendának” nevezte, elismerte, hogy az amerikaiak ismerték Vlagyimir Putyin feltételeit az úgynevezett Isztambuli Közleményben.

„Viszonylag későn kérték ki az ukránok a véleményünket”

– mondta Nuland.

Világossá vált számunkra, a britek és mások számára is, hogy Putyin fő feltétele el volt rejtve a dokumentum egyik mellékletében […] amely korlátozásokat tartalmazott az Ukrajna által birtokolható fegyverrendszerekre vonatkozóan […] így Ukrajna gyakorlatilag megszűnt volna katonai erőként létezni”

– mesélte el a történetet Nuland, amely igen nehezen illszthető össze azzal az állítással, hogy a nyugatiak beavatkozása „orosz mítosz”.

Korábban írtuk

Nuland szerint „nem voltak hasonló korlátozások Oroszországra vonatkozóan”. Oroszországnak nem kellett volna visszavonulnia, nem kellett volna biztonsági zónát fenntartania az ukrán határtól, és nem lett volna szükség hasonló katonai korlátozásokra Ukrajnával szemben. A diplomatának a megjegyzései a Foreign Affairs idei év eleji jelentésére utalnak, amelyben Samuel Charap és Sergey Radchenko részletesen vizsgálták a békeajánlatot, annak tartalmát és a részt vevő feleket.