Fotó: MTI/EPA

Jelentős többséggel megszavazta a bukaresti parlament kedden Sorin Grindeanu kormányát, amelyben a tavaly decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) és szabadelvű szövetségese, az ALDE  által jelölt miniszterek kaptak helyet.

A kabinetnek a szükséges 232 helyett 295 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nem magyar kisebbségek képviselői is támogatták.

Grindeanu parlamenti beszédében kifejtette: semmi rendkívülit, semmi elérhetetlent nem javasol, csak egy „normális Romániát”, amelynek polgárai ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, mint az Európai Unió más tagállamainak lakói, mandátuma során pedig olyan országgá szeretné tenni Romániát, ahonnan nem vándorolnak el a fiatalok.

Grindeanu kifejtette: a gazdasági növekedésnek csak úgy van értelme, ha a polgárok életszínvonalában is tükröződik, a kabinetnek ezért fontosabb lesz a polgárok jóléte, mint a külföldi befektetők haszna. Mint mondta, azon lesz, hogy a befektetők képzett, nem pedig rosszul fizetett munkaerőt találjanak Romániában.

Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke arról beszélt: a kormány nem „sztárokból”, hanem fiatal szakemberekből áll, akiknek nem az a dolguk, hogy a televízió-műsorokban szerepeljenek, hanem hogy Romániáért dolgozzanak. Cáfolta, hogy a kormány döntései a PSD székházában fognak születni, de arra figyelmeztette a kabinetet, hogy a PSD lesz az első párt, amely fellép ellene, ha nem tartja be a választók által megszavazott programot.

Raluca Turcan, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke szerint a Grindeanu-kabinet nem Románia, hanem egy önkényes pártvezér személyes kormánya. Az ellenzéki politikus szerint Dragnea azáltal, hogy bizalmasait tette meg minisztereknek, feudális rendszert vezetett be Romániában. Úgy vélekedett: a PSD teljesíthetetlen ígéretekkel nyert választásokat, majd bizalmukkal visszaélve valójában arra használja hatalmát, hogy közkegyelmet eszközöljön ki a korrupt politikusai számára.

Az RMDSZ nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint Románia bizalmi válságban van: a hatóságok bűnöst látnak a polgárokban, a többség veszélyt lát a nemzeti kisebbségekben. Az RMDSZ elnöke szerint a parlamentnek vissza kell nyernie tekintélyét, az emberek bizalmát, politikai döntéshozó szerepét, a nemzetbiztonsági intézmények feletti ellenőrzését.

Az RMDSZ támogatásával nem biankó csekket ad a Grindeanu-kormánynak, hanem azt ígéri, hogy partnere lesz a munkahelyteremtésben, családvédelmi kezdeményezéseiben, infrastruktúra-fejlesztésben. Kelemen Hunor az etnikumközi kapcsolatok normalizálását, a kisebbségvédelmi rendelkezések, és nemzetközi egyezmények betartását, az ingatlan-visszaszolgáltatás újraindítását, a döntések és erőforrások valós decentralizációját sürgette.

A miniszterek szerda este teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt. Sorin Grindeanu azt is bejelentette, hogy ezt követően azonnal összeül az új román kormány, hogy elfogadja a kabinet megváltozott szerkezetéről és a minisztériumok új elnevezéséről szóló sürgősségi rendeletet.

MTI