A dokumentumot ismerő személyek szerint az új hírszerző szolgálat saját hírszerzési információkat gyűjtene az EU határain túlról érkező, a blokk egészét célzó fenyegetésekről. A cél a nemzeti ügynökségekkel való átfedések elkerülése, valamint az uniós intézmények ellen irányuló kémkedés szembeni fellépés elősegítése – írja a gazdasági hírportál.

Hirdetés

A Bloomberg információi szerint Niinisto valószínűleg javasolni fogja az unió Hírszerző és Helyzetelemző Központja megbízatásának kiterjesztését a titkosszolgálati műveletekre, valamint azt is, hogy ebbe a tevékenységi körbe bevonják az EU diplomáciai küldöttségeit. Az új központ más uniós szereplőkkel együtt kémelhárítási tevékenységet folytathatna, és a potenciális kockázatok kiemelésével támogathatná a politikai döntéshozókat.

A jelentés várhatóan azt is tanácsolja majd, hogy 

korlátozzák a harmadik országokból származó, az Európai Unió területén utazó diplomaták mozgásterét, ha úgy ítélik meg, szabotázs- vagy kémtevékenységet végeznek.

Arról nincs szó a tervezetben, hogy ebben a diplomáciai szempontból nagyon kényes helyzetben kinek a feladata lesz dönteni.

Korábban írtuk

Von der Leyen szándéka egy új uniós titkosszolgálat létrehozására borítékolhatóan heves tiltakozást vált majd ki a tagállamokból. A legfontosabb aggályok, hogy a tagállamok a javaslatban Brüsszel további központosító törekvését látják majd, továbbá az is erősen valószínű, hogy az uniós országok nemzeti biztonsági ügynökségei vonakodnak majd megosztani saját minősített információikat a nyakukba ültetendő EU-s csúcs-titkosszolgálattal. A jelentés előkészítésében részt vevő tagállami képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzeti titkosszolgálatok között eddig is működött, sőt működik az információcsere. Brüsszel ezt azonban kevésnek gondolja, és emlékeztet a 2015-ös párizsi, illetve a 2016-os brüsszeli terrortámadásokra.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.