Őrizetbe vette a bolíviai rendőrség Rózsa Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban. Egyikük a szélsőjobboldalinak tartott Santa Cruz-i Ifjúsági Unió nevű szervezet tanácsadója. A másik férfit a sajtó csak Brunóként említi. A bolíviai sajtó szerint a férfiak pénzt is gyűjtöttek a szakadár tartomány védelmére, valamint terroristákat csempésztek át a brazil zöldhatáron.

A letartóztatás pár órával azután történt, hogy Morales elnök terrorelleni tervet terjesztett elő, amely értelmében a jövőben szigorúbban lépnének fel a Santa Cruz-i szakadár csoportok ellen.

„Sajnos vannak olyan hangok, akik nem támogatják a nemzeti összefogást. Mi úgy gondoljuk, hogy ilyen fokozott helyzetekben minden bolíviainak össze kell fognia, hogy megállíthassuk a terrorista és szeparatista cselekményeket” – mondta Ivan Canelas kormányszóvivő.

Az ellenzék részrehajlással vádolja a kormányt.„Furcsa ez a hirtelen változás a kormány hozzáállásában. Ha egyenlő mérce szerint járnának el, ugyanígy lépnének fel azon paraguayi terroristák ellen, akik korábban számos merényletet követtek el, és akik közül sokan most bolíviai kormányhivatalokban dolgoznak” – közölte Jorge Quiroga ellenzéki vezető.

A politikus ezzel a FARC-nevű kolumbiai lázadócsoportra utalt. A marxista milícia jelenleg Evo Morales támogatását élvezi. Egyik vezetőjük korábban a bolíviai elnök tanácsadója is volt. Úgy tudni: a csoport kábítószer-kereskedelemből fedezi működését és ők a felelősek Raul Cubas volt Paraguayi elnök lányának elrablásáért is.

(hírTV)