A svájci Blick.ch hivatalos szövetségi állami dokumentumokra hivatkozva számolt be arról, hogy szigorú szabályokat hoznának az alpesi országban az energiatakarékosságra, és drákói büntetéseket kaphatnának azok, akik megszegik a korlátozásokat.

Hirdetés

Az új svájci szabályozás szerint a gázzal fűtött épületeket maximum 19 fokra lehetne fűteni, a melegvizet 60 fokig melegíthetnék. A hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat betiltanák. A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.

Aki az új szabályokat megszegné, azt pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Az egynapi pénzbüntetés 30 franktól akár 3000 frankig is terjedhetne, a szabályszegés mértékét és az elkövető státuszát is figyelembe véve. A szabályt szegő vállalkozásoknak is szigorú büntetésekkel kell szembenézniük.

A svájci szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Markus Spörndli szerint e szabályok megszegése bűncselekmény, amit a kantonoknak is üldözniük kell. 

Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette: „Nem vagyunk rendőrállam”, nem kell mindenkinek rettegnie – de ellenőrzésekre számítani kell.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk