Az Egyesült Királyság és Lengyelország hasonlóképpen tekint az európai és a globális biztonság kérdéseire – húzta alá Kosiniak-Kamysz a kétoldalú tárgyalást követő sajtókonferencián.

Hirdetés

Közölte: a megbeszélésen a brit fél nyilatkozatot tett arról, hogy jövőre 4-6 Eurofighter harci repülőgépet küld a NATO keleti szárnya ellenőrzésére. A gépek a NATO Baltic Air Policing (BAP) nevű missziója keretében érkeznek – tette hozzá a lengyel politikus.

A BAP keretében a NATO tagállamai 2004 óta négyhavi váltásokban, rotációban védik a három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia) légterét.

Kosiniak-Kamysz közölte továbbá: a brit partnerével megállapodtak arról, hogy London rövid időn belül egy műszaki és mérnöki csoportot küld Lengyelországba. A csapat tagjai terepszemlét tartanak Lengyelország keleti határánál, ennek alapján brit támogatásról döntenek a Keleti Pajzs nevű lengyel projekt megvalósításában.

Korábban írtuk

Korábbi lengyel bejelentés szerint a Keleti Pajzs keretében 2028-ig a lengyel-fehérorosz és – a Kalinyingrádi terület esetében – a lengyel-orosz határon korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosság és a katonák számára szánt óvóhelyeket létesítenek.

John Healey a sajtókonferencián megerősítette: bővíteni akarják a brit-lengyel védelmi együttműködést.