Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel politikai szempontok szerint támogatja a civil szervezeteket.

Fotó: képernyőkép, youtube.com


Fotó: képernyőkép, youtube.com

Elfogadhatatlan, hogy Brüsszelben, politikai szempontok alapján válasszák ki a támogatandó civil szervezetek körét – hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja kedden.

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén az Európai Értékek Eszközének létrehozásáról vitázott. Az eszköz célja a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető értékeket az Európai Unióban előmozdító civil szervezetek támogatása.

Mint közölték, az új eszköz révén Brüsszelből mondják majd meg, mely civil szervezetek hasznosak az uniónak, és melyekre van szükség nemzeti vagy helyi szinten.

„A javaslat azonban ellentmond a józan észnek, s a szubszidiaritás elvét is figyelmen kívül hagyja” – fogalmaztak.

A képviselők szerint a civil szervezetek lényege a lentről felfelé való építkezés. Épp ezt lehetetleníti el a felülről kapott brüsszeli finanszírozás, az uniós támogatás ugyanis megkérdőjelezi a kiválasztott nem kormányzati szervezetek függetlenségét, így pedig jogosan vetődik fel azok felelősségének kérdése is. Az új eszköz tehát a demokrácia lényegét sodorja veszélybe – húzták alá.

(MTI)