2022-ben, az orosz-ukrán háború kitörése után több nyugati cég is úgy döntött, hogy demonstratív jelleggel kivonul az orosz piacról, ezzel reményeik szerint nehézséget okozva Oroszországnak. Az akció viszont nem egészen úgy sült el, ahogy azt kezdetben remélték, ugyanis a bevételkiesés miatt a kivonuló nyugati cégek dollármilliárdos veszteséget könyvelhettek el a Reuters számításai szerint.

Hirdetés

A külföldi cégek vesztesége az Oroszországból való kivonulás miatt meghaladja a 107 milliárd dollárt.

„Ahogy az orosz invázió folytatódik a bizonytalan nyugati katonai segélyek közepette, és a nyugati szankciórendszerek granularitása növekszik, a vállalatok, amelyek továbbra is ki akarnak lépni Oroszországból, valószínűleg további nehézségekkel szembesülnek, és nagyobb leírásokat és veszteségeket kell elfogadniuk” – mondta Ian Massey, az S-RM globális kockázati tanácsadó cég, az EMEA vállalati hírszerzési vezetője.

A tetemes bevételkiesés mellett az orosz állami RIA hírügynökség közölte, hogy számításai szerint a Nyugat további 288 milliárd dollár értékű vagyont és befektetést veszíthet, ha elkobozza a befagyasztott orosz vagyont, és segít újjáépíteni Ukrajnát, ugyanis ezt Moszkva meg fogja torolni.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.