„Amíg elnök vagyok, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ezek az áldozatok ne legyenek hiábavalóak, s az áldozathozatalnak meglegyen az értelme” – fogalmaz az elnök, s hozzáteszi: egy napon majd az emberek visszatekintenek a történelem e pillanatára, és azt mondják, Istennek hála, voltak bátor emberek, akik szolgálni akartak, és az elkövetkező nemzedékek számára megteremtették a béke alapjait.

Bush, a sajtóértekezlet után, kétórás videókonferenciát is tartott, amelyen közvetlenül Bagdadból jelentkezett David Petraeus tábornok az Irakban lévő amerikai csapatok főparancsnoka és Ryan Crocker, amerikai nagykövet.

A négyezredik amerikai áldozat hírére nyilatkozatot adott ki Nancy Pelosi, házelnök is. A demokrata párti politikusnő szerint a háború ára – emberéletben és anyagiakban egyaránt – immár elfogadhatatlanná vált. A demokrata párti két elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton és Barack Obama szintén reflektált a szomorú hírre, s mindketten az iraki háború lehetőség szerinti gyors és felelősségteljes lezárását ígérték, esetleges megválasztásuk után.John McCain szenátor, a republikánusok váható elnökjelöltje ugyanakkor azt állította, hogy az al-Kaida elleni harc fő terepe ma Irakban van.

(MR)