A minap, Caplocichez hasonlóan Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is úgy fogalmazott, hogy a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók „előre megtervezett és jól megrendezett módon” provokálták a szlovák rendőröket. „Nekünk ez a Szlovák Köztársaság belügyeibe való kemény és illetlen beavatkozásnak tűnik” – tette hozzá Slota.

„A 20. század végének és az új évszázad elejének történelmét közvetett módon a titkosszolgálatok befolyásolják” – nyilatkozta Caplovic a Plus jeden den című lapnak. A DAC-Slovan meccset maga is a helyszínen megtekintő kormányalelnök így folytatta: „Az epileptikus rohamot kapott fiú haláláról szóló hírek villámcsapásként érték a szurkolókat. Ugyanakkor ez egy kitalált hír volt, amely segített elindítani a lavinát ott, ahol a szélsőségeseknek szükségük volt rá: a szomszédos Magyarországon. A szélsőségesen nacionalista magyar csoportok fellépései bizonyítják, hogy mindent pontosan megrendeztek” – magyarázta a politikus, miért gondolja, hogy a magyar titkosszolgálat akciójáról lehet szó.

Caplovic Csáky Pál MKP-elnököt okolta a szlovák-magyar viszony elmérgesedése miatt. „Ez egyértelműen az új, szélsőséges MKP-vezetés tetteinek következménye” – mondta, megjegyezve, hogy a politikusoknak meg kéne őrizniük hidegvérüket, és nem lenne szabad engedniük a szélsőségesek nyomásának. „Itt is érvényes az, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. Azoktól kell félni, akik nem ugatnak, hanem csak a lábak alatt bóklásznak, majd a legváratlanabb pillanatban hátulról harapnak” – jelentette ki Caplovic, megjegyezve, hogy a korábbi MKP-elnök, Bugár Béla a kompromisszumok embere volt.

Caplovicnak meggyőződése, hogy Gyurcsány kormányával lehet beszélni a problémákról és a megoldásokról. „Úgy gondolom, hogy a jelenlegi kormánnyal megoldhatók a problémák, de félek, ha Orbánék kerülnek hatalomra, a kölcsönös párbeszéd bonyolultabbá válik” – nyilatkozta a kormányalelnök ismét Slota szavait visszhangozva. „A magyar szocialisták is a szélsőségesek, de főként az ellenzék nyomása alatt vannak, amely mindent ultimátummal próbál megoldani” – mondta, megjegyezve, hogy a Gyurcsány-kormány eddig mindig vevő volt a feszültség enyhítését célzó „felszólításaikra”.

Lemondásra szólították fel a szlovák belügyminisztert

Lemondásra szólította fel a szlovák belügyminisztert Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke csütörtökön a pozsonyi parlamentben. „Ha Ön nem tudatosítja, ez mennyire fontos tárca, ne gyötrődjön tovább, vegye fontolóra, hogy továbbra is a posztján marad-e” – mondta Csáky Robert Kalináknak a parlamenti interpellációk és kérdések órájában, miközben a szombati DAC-Slovan futballmérkőzésen történt rendőrségi akcióról beszélt.

A szlovákiai magyar párt vezetője úgy véli, a társadalomban is feszültséget okoz a szombati DAC-Slovan futballmeccs körüli kérdések tisztázatlansága. „Mi csak az okokat kutatjuk, s Ön még a videofelvételeket sem akarja nyilvánosságra hozni” – hangsúlyozta a belügyminiszterhez szólva.

Kalinák válaszában azzal vádolta Csákyt, hogy feszültséget kelt a szlovák-magyar viszonyban.

(bumm, SITA, FH)