Charles Michel az Európai Unió új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ez alkalomból nyújtott több témára is kiterjedő interjút a lengyel hírtévének.

Hirdetés

Az ET elnöke arra a kérdésre is válaszolt, a találkozón megvitatták-e, hogy Donald Tusk és Orbán Viktor ellenzi az uniós áthelyezési mechanizmus végrehajtását, amely az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott migrációs és menekültügyi csomag részét képezi.

A migrációs csomag „nagyon nehéz téma, amelyet végül megszavaztunk az EP-ben” – válaszolt Michel, hozzátéve: a folyamat továbbra is tart, „hiszen így működik az európai törvényhozás”.

„A két politikai vezetőnek abszolút igaza van”

– folytatta az ET elnöke. „Mi viszont látjuk, hogy (az EU-n kívüli országok) a migránsokat eszközként használják fel, és hogy fegyvernek tekintik őket a hibrid támadások erősítése céljából” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Ebben az összefüggésben Michel alapvető dolognak nevezte az európai szolidaritás tanúsítását. „Vállvetve állunk ki Tusk miniszterelnök mellett, Lengyelország mellett” – húzta alá. Hozzátette: az átirányításról beszélni kell, és „eldönteni, milyen lépéseket teszünk, amikor az ilyen helyezetek előfordulnak”, valamint „mit csinálunk a frontvonalon, amikor bizonyos államok és alanyok nemcsak Lengyelországot, hanem az EU helyzetét is destabilizálni próbálják”.

Donald Tusk szerdán kijelentette: Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba. „Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája” – tette hozzá, megjegyezve: vannak „bizonyos szövetségkötési lehetőségei”, ezért Lengyelországra nem vonatkozik majd a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelezettség.