Remélhetően a magyar soros EU elnökség idejére (2011) minden EU tagállam ratifikálja az ENSZ egyezményt – mondta Kósa Ádám az informális találkozón. A Fogyatékosügyi Munkacsoport elnöke szerint a tagállamok elkötelezettek a fogyatékosság kezelésében, azonban az idősödő társadalom ügye, amelynek tagjai potenciálisan fogyatékossá válhatnak, olyan további megoldandó helyzetekre is rávilágít, amelyekben konkrétabb előrelépésre lenne szükség.

„A jelenleginél komolyabb eredményeket kell elérni annak tudatában, hogy az elveket mindenhol nehéz zökkenőmentesen, társadalmi felháborodás nélkül átültetni a gyakorlatba” – fogalmazott Kósa. Az ENSZ egyezmény kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy a végrehajtás sikere nagyrészt a nyomon követésen múlik, ezért minden olyan intézkedést meg kell tenni, ami igazolja és alátámasztja a szükséges döntéseket és beruházásokat ezen a területen. Kósa emellett javasolta azt is, hogy az Európai Bizottság mostantól a Fogyatékos Ügyi munkacsoporttal is tárgyaljon a fogyatékosság kezelésének ügyében.

A találkozón Viviane Reding az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért és az alapvető jogokért felelős uniós biztos, valamint Trinidad Jimenez Garcia-Herrera spanyol szociális miniszter, Kósa Ádám álláspontjával egybehangzó véleményt fogalmazott meg, miszerint bár az elvi támogatás mindenkiben megvan, de a megvalósítás egyes tagállamoknál akadozik.

A néppárti képviselő ma délelőtt, a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának kérdéseiről, illetve a fenntartható gazdaság érdekében, a munkaerő-piaci bevonásuk nélkülözhetetlenségéről tart előadást. Kósa szerint a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos intézkedésekre, elsősorban az akadálymentesítésre és az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtésére, az Európai Unió tagállamainak már nem sok ideje maradt. Az idősödő társadalom miatt ugyanis egyre többen lesznek azok, akik ezen szolgáltatások megléte nélkül az élet több területéről kirekesztődnek.