Petr Pavel, aki nyíltan kiáll Ukrajna mellett, a New York Timesnak azt mondta, úgy tűnik, sem Moszkva, sem Kijev nem képes elérni maximalista céljait.

Hirdetés

„Ukrajna vereségéről vagy Oroszország vereségéről beszélni, ez egyszerűen nem fog megtörténni. A vége tehát valahol a kettő között lesz”

– idézi Csehország elnökét az oroszhírek.hu portál. „A háború legvalószínűbb kimenetele az lesz, hogy az ukrán terület egy része orosz megszállás alá kerül, ideiglenesen” – mondta Petr Pavel.

Volodimir Zelenszkij kormánya kizárt minden olyan békét, amely nem állítja vissza Ukrajna 1991-es határait – ami magában foglalná a Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot, Herszon és Zaporozsját. Oroszország többször is kijelentette, hogy az orosz területek státusza nem képezi vita tárgyát, és hogy Ukrajnának „el kell ismernie a valóságot a helyszínen”, mielőtt tűzszünetre, még kevésbé békeszerződésre kerülhetne sor.

Korábban írtuk

A Krím, egy 1954-ben Ukrajnához került, történelmileg orosz terület, 2014-ben, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccsot követően szavazott az újraegyesülésre Oroszországgal. A két Donbassz köztársaság úgy döntött, hogy elszakad Ukrajnától, de Oroszország 2022 februárjáig, amikor Kijev megtagadta a minszki békefolyamatot, nem volt hajlandó elismerni őket. A DNR és az LNR 2023 szeptemberében megszavazta az Oroszországhoz csatlakozást, a Herszon és Zaporozsjei régió nagy részével együtt.

A The Times elismerte, hogy a cseh elnökség „nagyrészt ceremoniális”, de Pavel nézeteit Petr Fiala miniszterelnökkel „általánosságban egyezőnek” minősítette. Eközben a csehek csaknem kétharmada támogatná az ukrajnai békét, ha az azt jelentené, hogy Kijev átenged bizonyos területeket, míg az év eleji közvélemény-kutatás szerint 54 százalék ellenezte Prága „lőszerkezdeményezését”, hogy tüzérségi lövedékeket szállítson Ukrajnának.

Pavel korábban azzal érvelt, hogy a cseheknek „nincs más lehetőségük, mint hogy jelenleg Ukrajnát támogassák”, mert Prága ellenzi azt a világot, „ahol az egyik ország lerohanhat egy másikat csak azért, mert nagyobb és erősebb.”

Az oroszhírek.hu oldalon megjelent cikket ITT olvashatják.