Az ügyben Giorgia Meloni miniszterelnök is felemelte szavát, szolidaritását fejezve ki az áldozatnak. „Az olasz állam jelen van, és biztosítani fogja az igazság szolgáltatását” – hangoztatta a kormányfő. Kijelentette, hogy az eset őt is nagyon megrázta.

Hirdetés

Határozottabban fogalmazott Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes: „Ne gyertek nekem azzal, hogy toleranciáról beszéltek, meg arról, hogy tévedésről van szó. Ilyen borzalmakkal szemben nem lehetséges a kegyelem, egyetlen orvoslás van: a kémiai kasztrálás.”

Hozzátette, hogy a nemi erőszak büntetésének szigorításáról pártja, a Liga minél előbb törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben.

A csoportos erőszakot január 30-án a kora esti órákban követték el Catania városának egyik parkjában, a Villa Belliniben. A városban ünnepnap volt, a park tele volt emberekkel.

Korábban írtuk

A 13 éves lány a parkban sétált egy 17 éves olasz fiú társaságában, amikor az egyiptomi fiatalok csoportja körbevette őket. A fiút bántalmazták és lefogták, a kislányt a park nyilvános vécéjében ketten megerőszakolták. A nemi erőszakot elkövetők kiskorúak voltak.

A fiatal párnak végül sikerült elmenekülnie és segítséget kérnie.

Az elkövetők az erőszak után visszamentek a nekik fenntartott bevándorlóközpontba, de néhány óra leforgása alatt őrizetbe vették őket. A DNS-minták alapján történt az azonosítás.

A bűncselekmény hírét a hatóságok csak most hozták nyilvánosságra, először a szexuális erőszakot jelentették be, később tették hozzá, hogy az elkövetők egyiptomiak, akik illegális bevándorlóként érkeztek Olaszországba.

A hét fiú 2021 novembere és 2023 márciusa érkezett Szicíliába felnőtt kíséret nélkül. Mindannyian tizennyolc év alattiak voltak, de az erőszak elkövetésekor négyen már nagykorúnak számítottak. Jelenleg hárman börtönben várnak a bírósági tárgyalásra, egy fiú házi őrizetben van, a többieket pedig egy másik bevándorlóközpontban helyezték el.

Ezzel egy időben egy 22 éves, az afrikai Guineából származó fiatalember öngyilkosságot követett el a Rómához közeli Ponte Galeria kiutasítási központjában vasárnap hajnalban. Társainak elmondása szerint a fiatalember azért keseredett el, mert táborba került, és kiutasítás várt rá, holott korábban azt remélte, hogy Olaszországba való megérkezése után munkát talál, és el tudja majd tartani otthon hagyott családját.

A halálhírre a tábor lakói tiltakozásként kövekkel támadtak a központ személyzetére, felgyújtottak egy rendőrautót, és megpróbáltak kitörni a táborból. A hatóságok könnygázzal válaszoltak.