Az Európai Bizottság és az olyan uniós nagyhatalmak, mint Németország és Spanyolország nem titkolják, hogy még az év vége előtt szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének kötni az Argentínát, Brazíliát, Uruguayt, Paraguayt és az újonnan csatlakozott Bolíviát tömörítő Mercosur-csoporttal. Olaf Scholz német kancellár szerint a megállapodást gyorsan meg kell kötni – erősítette meg a Politico.

Hirdetés

Az amerikai kézben levő brüsszeli lap szerint az amúgy is meggyengült Macron Franciaországa sokáig a megállapodás legkitartóbb ellenzője volt, mivel mind a kormányzat, mind a gazdálkodók attól tartanak, hogy az óriás latin-amerikai termelők marhahús- és egyéb mezőgazdasági importjának áradata tönkreteszi a francia gazdákat, és amit a Politico kevéssé hangsúlyoz: Európa számos államának mezőgazdaságát is – fejti ki a hirado.hu.

A francia sajtóban viszont nem véletlenül emlegetik „autót az élelmiszerért” megállapodásként a tervezetet. Ipari szinten a megállapodás kiköti a Mercosur-államok által előírt vámok fokozatos eltörlését az autókra és az alkatrészekre – ez indokolja, hogy Németország erőteljesen támogatja a megállapodást. Cserébe bizonyos mennyiségű dél-amerikai terméket vámok nélkül exportálhatnának Európába. A BFMTV értesülései szerint a behozatali kvótákban például cukorból 180 ezer tonna, rizs esetében 60 ezer tonna, baromfi esetében 100 ezer tonna, marhahús esetében 99 ezer tonna, sertéshús esetében 25 ezer tonna szerepelne.

Az EU és a Mercosur főtárgyalói október 7–9. között Brazíliában találkoztak, hogy megpróbálják előmozdítani a tárgyalásokat. A megállapodás hívei úgy vélik, hogy a vezető gazdaságokat tömörítő G20-csoport novemberi, Rio de Janeiróban tartandó csúcstalálkozóján is előrelépés várható. Így az év végére vagy 2025 elejére megköthetik a megállapodást – olvasható a közmédia hírportálján megjelent cikkben.

Korábban írtuk