Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról szavaznak közép-európai idő szerint szerda délután New Yorkban, a világszervezet közgyűlésének plenáris ülésén.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A múlt heti marrákesi nemzetközi kormányközi konferencián ugyan bejelentették a csomag elfogadását, de hivatalosan ezt csak az ENSZ Közgyűlése teheti meg.  Az Egyesült Államok pedig – amely a megállapodást elutasítók közé tartozik – kezdeményezte, hogy „név szerinti” szavazáson dőljön el a csomag sorsa, minden ország egyértelműen jelezze, hogyan voksol. 

Az eddigi hivatalos nyilatkozatok alapján már biztosra vehető, hogy legalább 12 ország nem szavazza meg a csomagot. Ezek közé tartozik az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, a visegrádi országok – köztük Magyarország -, Chile, a Dominikai Köztársaság, Bulgária, Ausztria és Lettország.

Több más országban még mindig komoly viták zajlanak a kérdésben, Belgiumban a kormányfő is lemondásra kényszerült. Svájc és Liechtenstein a tartózkodás mellett döntött, az olasz álláspont pedig még nem világos.   

Nyolc  ország lehetőséget kapott arra, hogy álláspontját közvetlenül a szerdai szavazás előtt ismertesse. Elsőként Magyarország nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólal fel. Őt követi Kanada, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Namíbia, Thaiföld, a Fidzsi-szigetek és Salvador képviselője. A voksolást követően pedig további 14 ország kap lehetőséget szavazatának részletes megindoklására. 

A migrációs csomagra vonatkozó tárgyalásokból az Egyesült Államok már az elején kilépett. Magyarország ugyan a szöveg elkészültéig végig részt vett a tárgyalásokban, de miután minden javaslatát elutasították, jelezte, hogy az elfogadási folyamatban már nem vesz részt, és semmilyen módon nem tekinti magára kötelezőnek a csomag egyetlen pontját sem.

Szijjártó Péter az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt hétfőn felszólalva azt hangoztatta, minél többen olvassák el a globális migrációs csomagot, minél többen veszik komolyan, annál többen mondanak rá nemet. A miniszter akkor úgy vélte, hogy az elutasítók köre szélesedhet.