Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerint a magyar baloldali pártok EP-képviselői az ország érdekei ellen szavaztak Strasbourgban, a kényszerbetelepítéssel kapcsolatos döntésükkel minden „jóakaratú magyar polgárt hátba támadtak”.


A politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a magyarországi baloldali pártok EP-képviselői egy európai parlamenti előterjesztés „határozott és büszke” megszavazásával támogatták a kényszerbetelepítést és az azt elutasító országok „durva” pénzügyi szankcionálását.
    
Ezzel szemben „a magyar polgárok elsöprő többségének világos és egyértelmű az álláspontja: nemet mondanak a kényszerbetelepítésre”, és felháborítónak tartják a kényszerbetelepítést elvető EU-tagállamok pénzügyi megbüntetését – mondta Deutsch Tamás.
    
A fideszes politikus a strasbourgi döntésről szólva kifejtette: az EU hétéves költségvetési időszakának közepénél egy felülvizsgálatot kell tartani, az EP az ezzel a folyamattal kapcsolatos szakmai álláspontját határozta meg a szóban forgó jelentésben. Ehhez az előterjesztéshez nyújtottak be szocialista és liberális EP-képviselők egy olyan módosító javaslatot – folytatta -, amely „egyértelműen kiáll a kényszerbetelepítés mellett, és egyértelműen arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy a kényszerbetelepítést elutasító uniós országokkal szemben a pénzügyi szankciók eszközét alkalmazza”.
    
A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elutasította ezt a módosító javaslatot, ám az EP baloldali többsége „valamennyi magyar baloldali képviselő igenlő szavazatának is köszönhetően” elfogadta – mondta.
    
Deutsch Tamás szerint a magyar baloldali EP-képviselők „emelt fejjel, kidüllesztett mellkassal, büszkén szavaztak a magyar érdekek ellen”. A magyar baloldal pártjai „az itthoni sumákoláshoz képest (…) Strasbourgban kimondták a szót”: „a kényszerbetelepítés mellett vannak”, az ezt „elutasító EU-s tagországok pénzügyi megbüntetése mellett állnak” – összegezte véleményét.
    
Hozzátette: a magyar baloldalnak ez a „kiállása” arra figyelmeztet, hogy „saját kezünkbe kell vennünk a sorsunk irányítását”, amire az október 2-i kvótareferendumon lehetőségük lesz a magyaroknak.
    
Deutsch Tamást megkérdezték arról, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős EU-biztos szerint – mint azt egy kedden megjelent interjúban mondta – a magyar népszavazás nem fogja elrettenteni az EU-t migrációs politikájától. A Fidesz EP-képviselője erre úgy reagált: a görög biztos „mondja a magáét”, személyében megtestesíti az Európa-szerte a polgárok többsége által elutasított elhibázott uniós menekültpolitikát. Hangsúlyozta: a népszavazáson születendő döntést az EU egyetlen intézménye sem írhatja felül.

(Forrás: MTI, fotó: ShutterStock)