Donald Trump elnök hétfőn Twitter-üzenetben  hangsúlyozta, hogy az amerikaiak – mint fogalmazott –  a határok biztonságát és a beutazók szigorú ellenőrzését akarják.

Az Egyesült Államok elnöke hétfőn egymás után két Twitter-üzenetben reagált a belpolitikai fejleményekre. Az egyikben – egy vasárnap, a CNN hírtelevízió által közölt felmérésre utalva – leszögezte, hogy hamisak azok a több televízió által is sugárzott információk, miszerint az amerikaiak 55 százaléka nem értenek egyet az elnöki rendeletben megfogalmazott átmeneti beutazási tilalommal. Donald Trump hangsúlyozta: „sajnálom, de az emberek a határok biztonságát és a beutazók rendkívül szigorú ellenőrzését akarják”.        

Közben hétfőn a Szilícium-völgy 97 vállalata – elsöprő többségükben olyan számítástechnikai óriáscégek, mint az Apple, a Microsoft a Facebook, vagy a Google – kérvényt nyújtottak be az egyik San Francisco-i szövetségi fellebbviteli bírósághoz, s ebben azt kérelmezik, hogy ne engedélyezze a hét országot érintő, átmeneti időre szóló beutazási tilalmat megfogalmazó elnöki rendelet újra érvénybe léptetését. A vállalatok azzal érvelnek, hogy a felfüggesztett rendelet szerintük „alkotmányellenes” és „sérti az amerikai érdekeket”.

Több demokrata párti képviselő – közöttük korábbi kormányzati tisztségviselők – szintén az elnöki rendeletet felfüggesztő bíró döntés mellett foglaltak állást. Tíz volt kormányzati tisztségviselő – egyebek között John Kerry és Madeleine Albright volt külügyminiszterek, Leon Panetta, volt CIA-igazgató és Hillary Clinton egyik tanácsadója, vagy Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója – közleményben kérdőjelezte meg, hogy az elnöki rendeletnek nemzetbiztonsági  indoka lenne. Az aláírók úgy foglaltak állást, hogy a rendelet nem jó, azt nem is magyarázták el jól, továbbá megnöveli a nemzetbiztonsági kockázatokat, mert segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandáját és tagtoborzását. A demokrata párti tisztségviselők mellett egy volt republikánus tisztségviselő: Michael Hayden is aláírta a dokumentumot. Hayden George W. Bush elnöksége idején volt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.  

Donald Trump hétfőn egy másik Twitter-bejegyzésében leszögezte, a döntéseket a Fehér Házban ő maga hozza. Ezzel az üzenettel ugyancsak sajtóhírekre reagált, elsősorban a Time magazin által a napokban közölt cikkre, miszerint a Fehér Házban döntő befolyása lenne Steve Bannonnak, a jobboldali Breitbart News volt vezetőjének.

MTI