Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Növekszik a feszültség a Republikánus Párt és Volodimir Zelenszkij között, ami hatással lehet az ukrán elnök Joe Bidennel tervezett találkozójára is – számolt be a BBC. Donald Trump és a Republikánus Párt élesen bírálta Zelenszkijt, aki az USA-ban indított körutat, mivel szerintük ezzel a demokratákat támogatja.

Az ukrán elnök vasárnap érkezett meg New Yorkba, és azóta azon dolgozik, hogy meggyőzze az amerikai vezetést Ukrajna támogatásának növeléséről. Eközben az orosz hadsereg tovább nyomul Kelet-Ukrajnában, és Zelenszkij szerint az ukrán atomerőművek is veszélyben lehetnek.

Az USA-beli körútja során Zelenszkij elsőként a pennsylvaniai Scrantonba látogatott, ahol Ukrajna számára fontos lőszereket gyártanak. Scranton egyben Joe Biden szülővárosa is, és Pennsylvania fontos választói állam, amely mindkét elnökjelölt számára kiemelt figyelmet élvez.

A lőszergyár meglátogatása után Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje kritikával illette Zelenszkijt, mondván, ezzel a demokratákat segíti, és ez a gesztus a választásokba való beavatkozásnak minősül. Trump szerint Zelenszkij nem hajlandó kompromisszumra a béke érdekében. 

Korábban írtuk

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szintén megszólalt, és Ukrajna washingtoni nagykövetének azonnali menesztését követelte. Trump kampányának egyik tisztségviselője pedig kijelentette, hogy Trump nem fog találkozni Zelenszkijjel az ukrán elnök amerikai látogatása során, bár korábban szó volt egy esetleges találkozóról.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.