Európai Parlamenti elfoglaltságai miatt nem tud megjelenni a lengyel ügyészség szerdai meghallgatásán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, egykori lengyel kormányfő, akit nemrég tanúként idézték be a lengyel katonai elhárítás volt főnökei ellen folytatott eljárásban.

„Tusk elnököt tanúként idézték be és tanúskodni is fog (…) Március 15-én, szerdán azonban az Európai Parlament plenáris ülésén lesz Strasbourgban, ahol be kell számolnia az Európai Tanács előző üléséről. Ezért nem tud tanúskodni aznap Lengyelországban” – közölte Tusk szóvivője.

A lengyel katonai elhárítás (SKW) két volt főnökét, Janusz Nosek tábornokot és Piotr Pytelt az ügyészség azzal gyanúsította meg decemberben, hogy közvetlenül a 96 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz belbiztonsági szolgálattal (FSZB), az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

A Gazeta Polska Codziennie lengyel konzervatív napilap tavaly decemberben azt írta: a szóban forgó megállapodás „mindkét oldalt illető fenyegetés elhárítását” célozta. Az FSZB saját magára nézve az Egyesült Államok, valamint a NATO tevékenységét minősítette az ilyen veszélynek – írta a napilap, amely szerint a lengyel SKW többek között a szmolenszki légi katasztrófát vizsgáló lengyel katonai ügyészt is megfigyelte.

A Gazeta Wyborcza lengyel baloldali liberális napilap viszont arról írt a tavalyi év végén: az SKW és az FSZB együttműködési megállapodása az Afganisztánban működő lengyel katonai kontingens hazatérésével volt összefüggésben. Lengyelország 2012-ben vonta ki az Afganisztánban állomásozó kontingense nagy részét.

Donald Tusk, aki Varsó tiltakozása ellenére múlt héten újraválasztottak az Európai Tanács elnökének, 2007 és 2014 között volt lengyel miniszterelnök.

MTI