„A művelet során mintegy ötven kezelőt és kiképzőt, valamint hét egységnyi ellenséges fegyvert és katonai felszerelést semmisítettek meg” – állt a közleményben.

Hirdetés

A moszkvai katonai tárca szerint épületben a Ptahi Mágyárá (Magyar Madarai) elnevezésű csoport drónkezelői tartózkodtak. Sajtójelentések szerint a csoportot Bródi Róbert (ukránul: Robert Brovgyi) (katonai hívónevén: Magyar) magyar gyökerű ukrajnai vállalkozó hozta létre.

A csütörtöki orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult és Ukrajnában 15, a kurszki régióban pedig három ellentámadást vert vissza, további három készülő ellentámadást meghiúsítva. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében mintegy kétezer, Kurszk irányában pedig több mint 280 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan az elmúlt nap folyamán.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített és eltalált katonai célpontok, valamint haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett hat tábori lőszerraktárt, egy német IRIS-T légvédelmi rendszerhez tartozó indítóállást, egy harckocsit, 14 páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és három vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők hat rakétáját, illetve 77 repülő és négy tengeri drónt.

Kurszk irányában a hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett egy harckocsit és nyolc egyéb páncélozott harcjárművet veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betörő ukrán erők 26 222 embert, 176 harckocsit, 93 gyalogsági harcjárművet, 104 páncélozott személyszállító járművet, 995 páncélozott harcjárművet, 683 gépkocsit, 226 tüzérségi löveget és 38 sorozatvetőt veszítettek, köztük kilenc amerikai gyártmányú HIMARS és hat MRLS típusút.

Korábban írtuk

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök esti kazanyi sajtótájékoztatóján azt mondta hogy Kurszk megyében az orosz erők körülzártak mintegy kétezer ukrán katonát, akiket társaik eddig hiába próbáltak meg kimenteni az ostromgyűrűből. Andrej Marocsko katonai szakértő, a „Luhanszki Népköztársaság” nyugállományú alezredese a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz hadsereg a Harkiv megyei Kupjanszk térségében előrenyomulva közel áll egy ukrán harccsoport bekerítéséhez Kurilivkában.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy a helyi ellenállás az éjjel felrobbantotta a vasúti síneket Mikolajiv és Herszon között megszakítva az ukrán hadsereg utánpótlását.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók más településeiről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A RIA Novosztyi hírügynökség adóhivatali adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy megkapta az orosz állampolgárságot a 2014-ben államcsínnyel megbuktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics 51 éves fia, Olekszandr. Az ifjabb Janukovics egy Szentpéterváron 2014-ben bejegyzett cég tulajdonosa.

A Forbes magazin 2014-ben Olekszandr Janukovics, az akkori elnök legidősebb fia vagyonát 510 millió dollárra becsülte, öt magát pedig „az atyai vagyon kezelőjének” nevezte. Ukrajnában körözést adtak ki ellene, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig szankciókkal sújtotta.