Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig
Hirdetés

Marcos a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, ami a legfőbb ellenfelére, Leni Robredo leköszönő alelnökre leadott voksok csaknem kétszerese.

Marcos kedd hajnalban tartott beszédében egyelőre nem nyilvánította magát győztesnek.

„Várjuk meg, míg egyértelmű lesz, míg a szavazatok feldolgozottsága eléri a száz százalékot, és akkor ünnepelhetünk” – intette önmérsékletre híveit.

Alelnöke a 43 éves Sara Duterte, Davao eddigi polgármestere lesz. A jogász végzettségű Duterte három gyermek anyja, és a hadsereg tartalékos tisztje. Eredetileg az volt a terv, hogy apja, Rodrigo Duterte leköszönő elnök nyomdokába lép, de ő inkább az alelnöki tisztséget választotta.

Korábban írtuk

A hétfői választásokon mintegy 67 millió Fülöp-szigeteki lakos adhatta le szavazatát. Nemcsak az elnök személyéről döntöttek, hanem az alelnököt, valamint a parlamenti képviselőket, a szenátorok felét, 81 tartományi kormányzót és helyi tisztségviselőket is megválasztottak.

Elemzők is Marcos győzelmét jósolták, akit végig támogatott a távozó Rodrigo Duterte.

A közösségi oldalakon az elmúlt időszakban elszaporodtak az olyan fiókok, amelyek a Fülöp-szigetek aranykoraként mutatták be ifjabb Marcos apjának kormányzását (1965-1986), figyelmen kívül hagyva a másként gondolkodók tömeges elhallgattatását és a korrupciót. A diktátor uralmának a népharag vetett véget 1986-ban, családja pedig az Egyesült Államokban keresett menedéket. Később visszatértek a Fülöp-szigetekre, és újjáépítették hatalmas politikai támogató hálózatukat.

Az ifjabb Marcos a kampányban azt ígérte, hogy helyreállítja a társadalom egységét.

Elemzők szerint Marcos más klánokkal kötött háttéralkuknak köszönheti győzelmét, beleértve szövetségét Sara Dutertével.

Riválisa, az 57 éves jogász és közgazdász végzettségű Leni Robredo csalódottságának adott hangot az eredmény láttán. Robredo azt ígérte, hogy megszabadítja az országot a korrupciótól és a politikai dinasztiák fojtogató hatalmától.

A politikus kampánygyűlései az elmúlt hetekben demokráciapárti megmozdulásokká váltak. Az elnökjelölt egyik manilai gyűlésén csaknem egymillióan vettek részt.

A szavazók közül sokan szabálytalanságokra panaszkodtak. Az elégedetlenkedők haragjától tartva a rendőrség önmérsékletre szólított fel. Az ország választási bizottsága megállapította, hogy a szavazatszámlálás összességében rendben zajlott.