Armstrongra sokan már akkor csodálattal tekintettek, amikor 1998-ban ismét versenyezni kezdett: két esztendővel korábban ugyanis rákot diagnosztizáltak nála, ami a heréjét, agyát és tüdejét is megtámadta. Ám a versenyző nem csupán visszatért, de páratlanul sikeres lett betegsége után, 1999 és 2005 között sorozatban hétszer nyerte meg a világ legrangosabb kerékpárversenyét, a Tour de France-t, emellett 2000-ben olimpiai bronzérmet is szerzett.

A doppinggyanú 2004-ben merült fel először komolyabban vele kapcsolatban, amikor két újságíró, David Walsh és Pierre Ballester tiltott szerek használatával vádolta. Egy esztendővel később Mike Anderson, a versenyző korábbi menedzsere azt állította: korábban doppingszert talált Armstrong fürdőszobájában; a kerékpáros kártérítési pert indított ellene. 2005-ben a L’Equipe francia sportlap arról közölt írást, hogy Armstrong 1999-ben adott vizeletmintáiban bizonyítottan eritropoetin (EPO) elnevezésű tiltott teljesítményfokozóra bukkantak (amit 2001-ig nem tudtak kimutatni a laboratóriumok), 2010-ben pedig volt csapattársa, Floyd Landis vádolta teljesítményfokozók használatával.

A visszatérő vádak ellenére a profi kerékpározástól visszavonult, majd triatlonozni kezdő Lance Armstrong ellen idén nyárig nem sikerült bizonyítékot találni. Júniusban azonban az amerikai doppingellenes ügynökség doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolta meg, és azonnali hatállyal eltiltották minden versenysporttól. Egy texasi bíróság másfél héttel ezelőtt jogosnak ítélte az USADA által megfogalmazott vádakat, Armstrongnak így döntenie kellett, megvédi-e igazát. A versenyző a határidő lejárta előtt közleményt adott ki: „Minden ember életében eljön az az idő, amikor ki kell mondania: ami sok, az sok! Számomra most jött el. Küzdenem kellett azon vádak ellen, hogy csaltam, és igazságtalan előnyre szert téve nyertem el 1999 óta a hét Tourt.” Közölte, mindez nem jelenti azt, hogy vétkes lenne, szerinte egy sportszerűtlen boszorkányüldözés áldozata, s nem kíván tovább harcolni.

Armstrongtól így visszamenőleg mind a hét Tour-győzelmét elvehetik, a legjobban ezzel a német Jan Ullrich járna, aki 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban is második lett mögötte. Alex Zülle (svájci), Joseba Beloki (spanyol), Andreas Klöden (német) és Ivan Basso (olasz) egy-egy bajnoki címet kaphatna.

Érdekesség, hogy az elmúlt években mindegyikük keveredett doppingügybe, Ullrichnak például minden 2005 utáni eredményét törölték tiltott szerek használata miatt.

(bp)